Elismerés az ápolóknak

2019.03.01. 20:00

Az ápolóké nem csak egy szakma, hanem hivatás

A Magyar Ápolók napján az aktív, a nyugalmazott és a leendő egészségügyi szakdolgozók közösen ünnepeltek. Van is minek örülni, hiszen az elmúlt években sok változás történt az ágazatban.

Koszorus Rita

Habár mindenki tudja, hogy nagyon leterheltek az ápolók, mégis fontos, hogy minden nap mosolyogni tudjanak és bizalmat sugározni a betegeknek.

– Meg kell állni egy pillanatra és el kell ismerni azoknak a munkáját, akik sokat tesznek most az egészségügyért – mondta Szánti Istvánné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), járóbetegellátásért felelős alelnöke Kaposváron. – Az egészségügyi államtitkársággal folyamatosan tárgyalunk, ennek eredménye, hogy az év végére tervezett béremelést előbbre hozták nyárra. Illetve újabb három éves bérmegállapodás történt, hogy 2022-ben milyen ütemben fog emelkedni a szakdolgozók bére.

Emellett arról is tárgyaltak, hogy a kórházakban gazdasági, műszaki területen dolgozók béremelése is megvalósuljon, hiszen ők eddig kimaradtak. Emellett az Emberi Erőforrás Minisztériuma már átadta a kamarának véleményezésre az új életpályamodellt, amely nagy változás lesz a dolgozók életében.

– Az egészségügyben kialakult helyzetet a szakdolgozók esetében egyrészt a bérrel tudjuk orvosolni – mondta Szabó Gyuláné, a MESZK Somogy Megyei Szervezetének elnöke. – Ebben már komoly lépések vannak, a másik oldal pedig a képzésé. A kamara legnagyobb feladata, hogy a pályára vonzza a fiatalokat. Mert hiába akarunk bért adni, ez önmagában kevés.

A magyar ápolók napján a megyei szakdolgozói kamara kitüntetéseket is átadott, többek között Soltész Gyuláné, a Kaposi Mór Oktató Kórház szülésznője is elismerést kapott. –Minden kolléganő megérdemelné a kitüntetést – mondta Soltész Gyuláné lapunknak. – Harmincöt éve vagyok a pályán, nekem ez a hivatásom és már kislánykorom óta ezt szerettem volna csinálni. Imádom a hivatásom, enélkül el sem tudnám képzelni az életem.

A polgárok megbecsülése a szakdolgozóké

Tíz somogyi szakdolgozó kapott elismerést az ünnepségen Bogdán Renáta, Csatáriné Dianovics Veronika, Filóné Szantner Anna, Göndöcs Vilmosné, Hatosné Gelencsér Zsuzsanna, Kisdeák Jánosné, Nagy Ágnes, Soltész Gyuláné, Somogyiné Ősi Andrea, valamint Róka Dóra.

A szakdolgozók munkáját köszönte meg ünnepi beszédében Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, aki azt mondta: nemes feladatot végeznek az ápolók, hiszen a gyógyuláshoz vezető úton segítik végig a betegeket.

Oláh Lajosné, Kaposvár alpolgármestere azt mondta: nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak ezen az egy napon, hanem az év minden napján érezzék a megbecsülést.

Repa Imre, a Kaposi Mór Oktató Kórház stratégiai igazgatója az ünneplő egészségügyi szakdolgozóknak azt mondta, számít a város és a kórház a munkájukra, a Szita Károly által meghirdetett egészség programban is. Elmondta azt is, hogy ennek keretében lesz junior egészségakadémia, a felnövekvő generációk számára. Emellett lesz a kórházban egy hely, ahova a betegek bemehetnek és elvihetik magukkal gyógyszereiket, amelyekről aztán szakorvossal konzultálhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában