Noszlopy Gáspár

2019.03.17. 09:00

Szálka volt az osztrákok szemében, de ma már ünneplik a falujában

Még a községben letelepedett németek és osztrákok is rendszeresen részt vesznek a március 15-ei ünnepségeken Újvárfalván, Noszlopy Gáspár szülőfalujában.

Kovács Gábor,

Torma Jánosnénál van a Noszlopy-kúria nehéz kulcsa, mert ő szokta beengedni a vendégeket.

– A Noszlopy család itt gazdálkodott, az apósomék sokat meséltek erről, mert ők is vrácsikiak voltak, ami Újvárfalva egyik településrésze – emlékezett Torma Jánosné.

Az emlékhelyen 48-as fegyverek, főként másolatok, valamint két ágyú látható, díszes egyenruhák között. Az 1970-es években még tartottak itt megemlékezéseket, majd hosszú ideig csend következett, miközben a múzeumot felújították. 1999-ben elevenítették fel az újvárfalvaiak a hagyományt. Először alig öten, tízen gyűltek össze, ma pedig már száz felett jár az ünnepség résztvevőinek száma. Minden évben eljönnek a hagyományőrző huszárok és a Noszlopy Gáspár Honvéd Nyugállományúak Klubjának tagjai. Sok a diák, a marcali Imre Sándor Szeretetszínház művészei foglalkoznak a gyerekekkel, és az ünnepi előadásba rendszeresen bevonják őket. Kiss Péter Pálné polgármester szerint az újvárfalvai az egyetlen hiteles 48-as emlékhely Somogyban.

– Noszlopy meghatározó egyénisége volt a szabadságharcnak, mégis méltatlanul kevés írásos anyag jelent meg róla – mondta Kiss Péter Pálné. – Sőt egy fényképe sincs, a róla készült dombormű a testvére leírása és fantázia alapján született. Noszlopy több méltatást érdemelne, de az iskolában is keveset tanítanak róla. Marcali szolgabírája volt, amikor a 48-as események hatására az első szabadcsapatokat megszervezte a megyében. A boronkai részen az első ütközeteket kaszával vívták a népfelkelők. A szabadságharc bukása után titokban bejárta az országot, Baja és Szeged környékén is bujdosott, s amikor Klapkáékat szorongatták Komáromban, akkor sem adta fel, ment volna segíteni de már késő volt. Noszlopy neve szálka volt a az osztrákok szemében, féltek tőle a betyármódszere és gerillahadviselése miatt.

Jelenleg az az önkormányzat kezelésében van a múzeum, felvállalták az üzemeltetését. Kék túrázók, iskolai csoportok járnak erre a leggyakrabban.

Noszlopy szülőházát legendák övezik. Az üldözői többször elfogták, de megszökött, pedig halálra ítélték. A helyiek szerint a családja is bujtatta az újvárfalvai házban. Amikor az épületet felújították, találtak egy befalazott részt a pince felett, ahová éppen csak egy ágy fért be. De arról nem tudni, valóban itt rejtőzött-e. Egy másik legenda az, hogy amikor keresték, az arcát oltott mésszel lemaratta, hogy ne ismerjék fel.

Babinszki Ágnes építőmérnök tizenkét éve lakik a faluban. Ő is magáénak érzi az újvárfalvai hagyományokat.

– Az is vonzott ide, hogy megtetszett a környék, a hatalmas erdőségek. Kiköltöztünk Kaposvárról a faluba – mondta Babinszki Ágnes. – De az is megejtő volt, hogy saját múzeuma van a csöpp kis falunak. Március 15-e a legfőbb emlékezési pontunk. Sajnos az idősek közül sokan távoztak az élők sorából, de a fiatalok egyre inkább értékelik a Noszlopy Gáspárról szóló megemlékezéseket. Sőt a beköltöző külföldiek is, köztük németek és osztrákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában