Digitális világ

2019.04.04. 21:00

Kevés vállalkozás használja ki a digitalizáció lehetőségeit

Félszáznál is több vállalkozó vett részt a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK), valamint a Modern Vállalkozások Programjának digitális kkv napján.

Marosi Gábor

A Kaposvári Egyetemen rendezett eseményen az érdeklődők megismerhették a hazai kis-és közepes vállalkozások digitális fejlettségét és az IPAR 4.0 elnevezésű digitális korszakot is.

Varga József, a SKIK elnöke kérdésünkre elmondta: Magyarországon, de főleg Somogy megyében a vállalkozások nagy része nem használja ki a digitalizáció lehetőségeit, pedig a mindennapi munkában nagyon hasznos lenne. Nem mindegy ugyanis, hogy a vállalkozások milyen gyorsan tudnak reagálni a piaci viszonyokra, változásokra. Varga József hozzátette: fontosak az ilyen alkalmak, hiszen a cégek képviselői megismerhetnek olyan technikákat, melyekkel fellendíthetik vállalkozásukat, ehhez pedig finanszírozási tanácsot is kapnak.

A digitális kkv napon elhangzott: a CRM vagyis az ügyfélkapcsolati menedzsment rendszereket a hazai vállalkozásoknak kevesebb mint tíz százaléka használja, az EU-s átlag azonban 21 százalék. Az ERP, azaz a vállalatirányítási rendszer használata pedig az uniós átlag felét sem éri el itthon.

Bíró Péter, a Modern Vállalkozások Programjának Somogy megyei IKT tanácsadója előadásában kiemelte: felmérésük szerint a hazai cégek 98 százaléka jogtiszta rendszerekkel dolgozik, 93 százalékuk belső hálózattal is rendelkezik, vállalati levelezési rendszert a megkérdezettek 84 százaléka használ. A vállalkozások 91 százaléka rendelkezik „okos” eszközökkel, gyors internet pedig a cégek 71 százalékánál van. Rendszer karbantartót a vállalkozások kétharmada alkalmaz, webes értékesítést alig több mint tíz százalékuk használ, online marketing tevékenységgel pedig csak 45 százalékuk él – tette hozzá.

Nagy Imre, a CR Hungary Kft. ügyfélkapcsolati vezetője a tájékoztatón kiemelte: azért is fontos átállni az IPAR 4.0 digitalizációs folyamatra, mert a „Z” generáció zsigereiben, már ott van a digitális nyelv, így a cégek könnyebben alkalmazhatják őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában