hiánybetegség

2019.06.24. 17:30

Összefogtak a szülők és a védőnők: vidéken kevésbé érezhető a K-vitamin hiány

Az elmúlt időszakban hiánycikk volt az újszülötteknek létfontosságú K-vitamin, ám Somogyban kevésbé érezhető a hiány, ugyanis a vidéki, kisebb patikákban volt még készlet, amellyel áthidalható a probléma. A napokban nagyobb mennyiséget hoz be a gyógyszerforgalmazó külföldről.

Kovács Gábor

A szülők sok helyütt az internetes közösségi oldalakon keresték meg egymást. Felkérték az ismerős családokat, ahol már nagyobb volt a gyerek, maradt-e még K-vitamin, s egymás közt cserélgették. A védőnők is segítettek így begyűjteni és felhalmozni a K-vitamint.

Marcaliban nem volt érezhető a hiány, mert a kisebb vidéki patikákban maradt még elfekvő készlet, így megoldották a gondot, felelte kérdésünkre Tihanyi Margit, az egyes számú gyermek háziorvosi körzet gyermekorvosa. Kifejtette, hogy a K-vitamin a vérzéscsillapító hatása miatt lehet életmentő, mert az újszülötteknél előfordulhat spontán agyvérzés. Hozzátette: bár nagyon ritkán, de olyan is megtörténhet, hogy a csecsemő kapja a K-vitamint, de mégis agyvérzés lép fel nála.

Már régen elfogyott a K-vitamin, ám a patikákban kevesen keresték, ugyanis a gyermekorvosok tudták, hogy hiánycikk lett, ezért már nem írták fel, így vélték a kaposvári gyógyszertárakban.

Azóta kedvezőre fordult a helyzet, ugyanis az egyik gyógyszernagykereskedő listáján hétfőn a számítógép már rendelhetőnek mutatta a K-vitamint tartalmazó Konakion készítményt, míg a másik cég listáján az szerepelt, hogy nincs raktáron. Azonban míg korábban az ár 364 forint volt, most 3290 forintra változott. Megkérdeztük a kaposvári szolgáltatóházban lévő Észak-Nyugati Patikát, de nem tudták megmondani, lesz-e tb-támogatás erre az új árra.

 

Külföldről érkezik a megmentő adag

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt közölte, hogy több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezték az elmúlt hetekben. Azt írták, az ezzel újabb adag Konakion nevű készítmény érkezik, így a biztonságos gyógyszervásárlás a patikákban megoldott.

Az intézet arra figyelmeztette a szülőket, hogy a készítmények postai úton történő továbbítása veszélyes lehet, akárcsak az egymástól való kölcsönkérés, ezért arra kérték a lakosságot, hogy csak a gyógyszertárakban vásárolják meg a szükséges K-vitamin injekciókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában