helytállás

2019.07.01. 17:30

Kaposvári az ország legerősebb tűzoltója

A kaposvári Ifjabb Bodó László az ország legerősebb tűzoltója. A hétvégén vett részt Bükön egy nemzetközi versenyen, ahol öt ország 160 tűzoltója mérte össze tudását.

Góz Lilla

Nincs egy hónapja, hogy a IV. Misina Tűzoltó toronyfutó verseny páros és egyéni aranyérmével érkezett haza Bodó László Pécsről. A hétvégén már Bükön mérettette meg magát.

– 160 tűzoltó nevezett öt országból több korcsoportban – mondta el Ifjabb Bodó László. A kaposvári önkéntes tűzoltó hozzátette: erőlétre és állóképességre nagy szüksége volt a versenyen. Először az indulóknak egy tizenkilenc kilogrammos tömlőt kellett egy állványzatra vállon felvinniük, majd tárolóba helyezniük, egy kötél segítségével egy tekercstömlőt is fel kellett húzniuk. Miután lefutottak az állványzatról egy négy kilogrammos kalapáccsal, folyamatos ütésekkel másfél méter távolságra kellett elmozdítani egy fémgerendát. A bóják megkerülése után jöhetett a célba lövés, majd a férfiaknak nyolcvan, a nőknek negyven kilogrammos bábut kellett a célba vinniük.

– Borzasztó meleg volt a védőfelszerelésben, de nagyon örülök, hogy sikerült helyt állnom a versenyen, ahol minden versenyző vagy tíz kilóval nehezebb, vagy tíz centivel magasabb volt nálam – tette hozzá mosolyogva az ország legerősebb tűzoltója. A nemzetközi abszolút listán nyolcadik, korcsoportjában pedig az ötödik helyen végzett, a magyarok között pedig a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

– Sajnos volt két hibám, a felhúzott súly kötele beakadt a lábamba és a célba lövésnél sok időt vesztettem, mire eltaláltam. De ez benne van a pakliban – mondta el Ifjabb Bodó László. A kaposvári önkéntes tűzoltó a mindennapokban mérnökként dolgozik egy vállalatnál. Két hét múlva ismét megméretteti magát Csehországban egy újabb nemzetközi versenyen. Októberig nem pihen a cseh megmérettetés után egy horvát, szlovén és egy osztrák következik.

A két nap tizenkét próbája alapján a harminc és negyven év közöttiek versenyében Kiss János, a Nagyatádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója az előkelő ötödik helyezést érte el. Eredményével korcsoportja legjobb magyar versenyzőjének bizonyult. Eredményesen teljesítette a versenyt Bán Szabolcs a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltója, Csáki Richárd, Nagy Imre s Privóczky Krisztián a Siófoki Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, valamint Benczik Gábor, Garai Ferenc, és Rózsa Dániel a Marcali Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában