Elcsúfított fasor

2019.08.26. 21:00

Megfúrt tölgyek: élő fákra szerelték fel a vadkerítést

Az élő fákba csavartak egy vadkerítést a falu határában, hívta fel a figyelmet az esetre egy rinyaújnépi olvasónk, aki mind esztétikai, mind természetvédelmi szempontból kifogásolta a történteket.

K.G.

A kistelepülésre vezető út mellett harminc vörös tölgyet ültettek egykor, olvasónk emlékezete szerint a faluban élő grófi család ajándékaként. Mások úgy tartják, hogy hajdan a falu lakói ültették a fákat, hogy ezzel díszítsék a községbe vezető utat, másfél kilométer hosszan.

Évtizedek alatt a vörös tölgyek pompás fasorrá serdültek, amelyet azonban most felhasználtak a kukoricaföldet övező vadkerítés kialakításához. A terület kezelője feltehetően a költségeken akarhatott így spórolni, azonban nem tudni, hogy okozott-e kárt a fákban ezzel a megoldással.

Megkerestük Istvánfi Brigittát, Rinyaújnép polgármesterét, aki elmondta: nem az önkormányzathoz tartozik a fasor, de felkeresi a tulajdonost, hogy megbeszélje vele a történteket, de azt szeretné, ha máskor elsőként őt értesítenék a lakók, ha valami zavarja őket. Néhány évvel korábban már történt a fákkal hasonló eset, ám akkor a gazda végül leszerelte a vadkerítést.

A helyiek azt remélik, hogy a legutóbbi esetben is valami hasonló módon végződik a történet, és a történelmi telepítésű fasort nem éri semmilyen károsodás. A legtöbben már megszokták és megszerették a fák a látványát, amelyet a kistelepülés vonzerejének tartanak, és nem szeretnék elveszteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában