a múlt tanúja

2019.09.08. 14:43

Megölelték az öreg tölgyfát a Berzsenyi iskola udvarán

Idősek és gyerekek ölelték át közösen vasárnap délelőtt a Szabadság-fát a Berzsenyi iskola udvarán.

K.G.

A facsemete 90 évvel ezelőtt Kőszegről, az Írottkő közeléből érkezett Kaposvárra, hogy Trianonra emlékeztesse a somogyiakat. A gyökereihez Kassáról, Kolozsvárról és Nagyváradról hozott földet szórtak. A kocsányos tölgy a legöregebb tanúja a hajdani Kaposvári Polgári Fiúiskola múltjának. Egy nemrég végzett diák, Békefi Benjámin elmondta: a kéreg mintázatát rajzolták, biológiaórán megfigyelték, mert a Szabadság-fa mindig ott volt, ha tanulni vagy bújócskázni akartak.

A 74 éves Szabó Péter felelevenítette, hogy a fa ültetése és az iskola építése idején Takáts Gyula édesapja dániai tanulmányúton járt, onnan hozott ötleteket az oktatáshoz. Vasárnap az evangélikus istentisztelet után a hívek egy csoportja jött el, hogy a fánál lerója a tiszteletét Pongráczné Győri Boglárka lelkész asszony vezetésével. Az iskola énekkara műsorral fogadta a vendégeket. Az evangélikusok és a berzsenyisek további együttműködésként közös faültetést terveznek a Berzsenyi-parkba. A Szabadság-fa versenyben van az Év fája címért, októberig lehet szavazni rá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában