fotók

2019.10.19. 19:35

A belvízzel is küzdöttek: mobilgátat telepítettek a gyakorlaton

A mentőcsoportok mobilgátat telepítettek, vizet szivattyúztak és a sérültek ellátásáról is gondoskodtak: komplex védelmi igazgatási gyakorlat zajlott a hétvégén Somogyban.

Harsányi Miklós

A megyei védelmi bizottság és a katasztrófavédelmi igazgatóság tartotta a felkészítést, s a három napos szakmai program zárásaként nyolc járási mentőcsoport újította meg a nemzeti minősítést.

Fotók: Somogy MKI

Az elméleti felkészítés után törzsvezetési gyakorlat következett. A feltételezés szerint a megye területén nagy mennyiségű csapadékvízzel a talaj telítődött. A Balaton déli partján a belvízvédelmi szivattyúállomásokat harmadfokú készültségben üzemeltették a vízügyi szervek, s az emelkedő belvízszint veszélyeztette a fonyódi, a balatonboglári, a balatonföldvári és a siófoki part menti utcákat. Barcson is gondot okozott a csapadék: a felgyülemlett víz a Dankó, a Segesvári és az Arany János utcákból nem tudott elfolyni. Csaknem száz ingatlant öntött el a víz, s további 60-at veszélyeztetett.

A megyei védelmi bizottság operatív törzset működtetett a helyzet kezelésére. Barcson a helyi, a csurgói, a nagyatádi és a kaposvári járás mentőcsoportjai gyakorlatoztak, míg a siófoki Egry József utcához a fonyódi, a siófoki, a tabi és a marcali járás önkéntes mentőszervezetei vonultak ki. Utóbbi helyszínen megtisztították a vízfolyás medrét, s a vízügy munkatársai motoros kaszákkal, az önkéntesek motorfűrésszel távolították el a mederbe nőtt növényzetet.

A mentőcsoportok mobilgátat telepítettek, amit homokzsákokkal meghosszabbítottak az ingatlanok védelmek érdekében, s az árok torkolatánál két szivattyút is használtak. Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott kiemelte: az egységek ismét bizonyították, hogy felkészültek a természeti katasztrófák következményeinek enyhítésére. Wéber Antal dandártábornok, katasztrófavédelmi igazgató közölte: Somogyban nyolc nyolc járási mentőcsoport működik, s a gyakorlaton mindegyik eredményesen helyt állt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában