összegzés

2019.10.14. 12:00

A sok kicsi nem ment túl sokra

Jelentős eredmények születtek az elmúlt öt esztendőben Siófokon, de jóval többre lett volna képes a nyár fővárosa. Felemásnak ítélte az elmúlt ciklust Szajcz Adrián önkormányzati képviselő.

sonline

Többségében kisebb felújítások és utcák aszfaltozása, járdaépítés készült az elmúlt öt évben Siófokon. – Sajnos az a felsorolás, hogy mit nem sikerült megvalósítani, sokkal hosszabb, mint amit elértünk az elmúlt öt évben – fogalmazott Szajcz Adrián, beruházási tanácsnok a záruló ciklust értékelve. – Nem sikerült elkészíteni, de még csak előkészíteni sem az elkerülő utat, pedig a város közlekedése már nem csak a nyári szezonban zsúfolt. Nem sikerült megépíteni az uszodát, pedig ez hosszú idő óta a siófokiak jogos elvárása. Nem sikerült megvalósítani azt a stadionfejlesztést, amihez az önkormányzatnál már rég ott van a kormányzati támogatás. A városvezető talán nem tartotta fontosnak, ezért nem volt ennek a beruházásnak gazdája. A stadion nem valósulhatott meg és semmi olyan fejlesztés sem, amely Siófokot a többi településsel szemben olyan szintre emelné, amely a nyár fővárosához méltó.

Szajcz Adrián szerint az elmúlt öt év beruházásait áttekintve vegyes képet kaphatunk Siófokról, hiszen valóban csak kisebb fejlesztések történtek a városban. – A ciklus elején, 2015-ben szinte csak az előző városvezetéstől örökölt beruházások valósultak meg – mondta az önkormányzati képviselő. – 2016-ban szinte egy beruházás sem volt és 2017-től indult el fejlődés az utcákban és az egyéni választó körzetekben. Az biztos, hogy az önkormányzati képviselők az elmúlt években sokat tettek azért, hogy ne teljes leépülés legyen Siófokon, hanem legalább stagnálásról tudjunk beszélni. Ez viszont a városnak kevés, mert Siófok hosszú távon ennél sokkal többre képes.

A városatya úgy fogalmazott: sajnos nem talál olyan fejlesztést az elmúlt öt évből, amelyet ki tudna emelni. Ezért aztán nem is elégedett magával. Úgy gondolja: éppen egy vízió, egy stratégiai, előremutató közép- és hosszú távú fejlesztési terv hiányzott ebből az öt évből.

 

Fontos az egységes városvezetés, a kiváló hivatali apparátus

Beruházási tanácsnokként és önkormányzati képviselőként is sokat dolgozott Szajcz Adrián a siófoki fejlesztések érdekében az elmúlt években. – Ez a rengeteg apró beruházás így valósulhatott csak meg a városban – mondta el lapunknak Szajcz Adrián. – Ezzel kapcsolatban sokat egyeztettünk a lakossággal, fogadóórákat és lakossági fórumokat tartottunk időről időre. Ezek által tudtuk megoldani azokat a problémákat, amelyek a lakosság számára fontosak voltak. Ám itt a képviselők lehetőségei kimerültek. Tehát ennél többet – bármennyire is szeretnénk – nem tudtunk tenni, hiszen az nem a képviselők dolga, hogy városstratégiai célokat, átfogófejlesztéseket találjunk ki, ez mindig a városvezető dolga.

Ahhoz, hogy a város a megérdemelt mértékben fejlődhessen, számos feltételnek kellene megvalósulnia, tette hozzá. – A legfontosabb, hogy legyen egy városvezetőnek elképzelése arra vonatkozóan, hogy az adott települést hogyan akarja látni 10, 15 vagy 20 év múlva. Enélkül, úgy gondolom, hogy komoly fejlesztésekről nem lehet beszélni. Emellett még fontos, hogy legyen egységes a városvezetés, a mindenkori kormányzattal való együttműködés stratégiai fontosságú, illetve szükség van egy kiváló hivatali apparátusra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában