pénzügyi tranzakciók

2019.11.23. 15:30

Elmegy a készpénz nyugdíjba?

A következő években nyugdíjba vonulók már ne választhassák az ellátmányuk postai kézbesítését, 2023-tól pedig minden nyugdíjasnak kötelező legyen a bankszámla, javasolta a Magyar Bankszövetség. Ehhez azonban jogszabályi változások kellenének, és a kormány nem bólintott rá a tervre. 

Kovács Gábor

A kistelepüléseken élők életében a mozgópostai pénzfelvétel előkészületeket igényel: hogy biztos legyen, és ha nagyobb összegről van szó, jelezni kell egy nappal előbb a pénzfelvételi szándékot és türelmesen várni kell, amíg megérkezik az autó. A mobilposta meghatározott időben érkezik naponta. Sok faluban minden portának van egy táblája, s ha valamit akar a postástól, legyen az pénzfelvétel vagy levélfeladás, kiakasztja ezt a kapura-kerítésre, az útról jól látható helyre. A legtöbb kisközségben ez így működik.

– Ilyen kis faluban nincs bankautomata! – tárta szét a kezét kérdésünkre Keszler Ferenc, Patalom polgármestere. – Ezt már megszokták az itt lakók. Személyfüggő, hogy kinek felel meg így, mert néhányan szeretnek beutazni a pénzfelvételért Kaposvárra, ilyenkor bevásárolnak, körülnéznek a városban. Az idősebbek viszont egyértelműen azt kedvelik, ha a nyugdíjat a postás hozza készpénzben.

Évekkel ezelőtt kezdődött a probléma a kistelepüléseken, magyarázta Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere, amikor a 600 lélekszám alatti falvakban megszűnt a postahivatal. Most sokan mobilpostán vesznek fel készpénzt, de arra is volt már panasz, ha nincs tér­erő, meghiúsul a tranzakció.

– Tőlünk Marcali 18 kilométerre van, Böhönye 13 kilométerre, ezeken a helyeken van legközelebb bankautomata – vette számba Kövér István. – A fiatalok már rászoktak a bankkártyára, de az idősek nehezen mondanak le a készpénzről, közülük sokan nem tudnak bánni a bankkártyával. Valóban biztonságosabb, ha nincs annyi készpénz az időseknél, de nem könnyű az átállás.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiderül, hogy a bankok a falvakban alig üzemeltetnek ATM-eket. Pénzfelvevő helyből jóval kevesebb lett: 2013-ban még 3244 bankfiók volt, az idén azonban már csak 1981. A postahivatalok száma is csökkent, főként a kisközségekben. Egyértelműen az idősebb, és szerényebb anyagi helyzetű ügyfeleknek nehezedne a helyzetük, ha ezentúl bankszámláról kellene felvenniük a nyugdíjat.

 

Mobil bankfiókkal a vidékiekért

A Takarékbank 15 mobil bankfiókkal látogatja azokat a településeket, ahol nincs se bankfiók, se bankautomata. Zalában már május óta járja a vidéket a mobilbusz, napi rendszerességgel, konkrét útvonaltervek alapján, és egy településen általában két órát tölt, felelte érdeklődésünkre Tófeji Edina, a Takarékbank igazgatósági tagja. Sokan veszik igénybe a mobil bankfiókot, és nemcsak az ATM-et, hanem más banki szolgáltatást is. A szomszédos megyében már kedvező tapasztalataik vannak, és Somogyban is tervezik beindítani a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában