vásári hangulat

2019.12.09. 11:30

Élményt tesznek a fa alá

Egy friss felmérés szerint a magyarok átlagosan 38 ezer forintot terveznek költeni az idén karácsonykor. A somogyi családokban is jó tippnek tűnik a ruhanemű, a sportcipő, a kozmetikum, továbbá a könyv és a társasjáték, s népszerű az utazás is. Aki megengedheti, belföldi wellness-szállóban piheni ki az év fáradalmait.

Harsányi Miklós

– A 18 éves nagylányom és a 14 esztendős nagyfiam pénzt kap, a legkisebb, ötéves kisfiamat játékkal lepem meg – mondta Nagy Ágnes kaposvári irodavezető. – Már kinéztem egy pókemberes és egy szerelős, építős játékot. A karácsonyfa alatt minden évben van ajándék, de nem esünk túlzásba. Egy közös családi kirándulást tervezünk, erre készülünk. A márciusi utat a héten akarom lefoglalni. Azt vallom: a karácsony a szeretetről szól, de mi nemcsak az ünnepen szeretjük egymást, hanem minden nap.

Toldi János fonyódi nyugdíjasnak három felnőtt fia és hat unokája van, a legkisebb kettő múlt, a legnagyobb 17 éves. Ajándék, de a kamaszoknak pénz: ez a megoldás évek óta bevált náluk, s a 74 éves férfi ügyel, hogy feleségével mindent időben beszerezzenek.

– Apránként, előre megvásárolunk mindent, nincs kedvem a karácsony előtti utolsó héten az áruházakat járni – mondta. – Nagy a tömeg, idegesek az emberek, noha szerintem épp nem erről kellene szólnia az ünnepek előtti készülődésnek.

Karmacsi Gábor kaposvári informatikus feleségével már megbeszélte: tárgyak helyett élménnyel ajándékozzák meg a családot. Négyéves gyermekük társasjátékot, könyvet és egy nagy játék kukásautót kap karácsonyra, s ezen kívül wellnesspihenés szerepel a programban. Három napot közösen töltenek el Zalakaroson. A nagyobb családi szintű ajándékozás sem marad el: a gyermekeknek kisebb ajándékkal, a felnőtteknek egy doboz csokival, pezsgővel kedveskednek.

Pelcz Zoltán kaposvári kereskedőt régi ismerősként üdvözlik a vevők a Fő utcán: 1990 óta minden évben szaloncukrot árul, 61-féle finomságot pakolt ki a megyeháza előtti standján. Beindult az ünnepi forgalom, s most főként a drágább édességet keresik. A hagyományos ízeken kívül kelendő a szilva-, meggy- vagy barackpálinkás is, akárcsak a kókuszos-mandulás vagy a mákos-lime-os. Jó László, a kereskedőket és vendéglátósokat tömörítő Kisosz somogyi társelnöke azt mondta: életszerűnek tűnik a felmérés, miszerint a magyarok átlagosan 38 ezer forintot akarnak elkölteni karácsonykor. A magyaroknak az idén több pénzük jut ajándékvásárlásra, mint az előző években, ám kérdés, hogy a felhasználható összeg miként oszlik el.

– Akárhogy is nézzük, a vásárlási szokások változnak – mondta. – A plázákon és a hatalmas bevásárlóközpontokon kívül egyre többen használják ki azokat a lehetőségeket, amelyek a webáruházak biztosítanak. Ezzel együtt a hagyományos szaküzleteket is sokan keresik fel, ahol az adott termékből minőségi és széleskörű kínálatot biztosítanak. Karácsonyi ajándékozáskor telitalálat lehet a ruhanemű, a kozmetikum és a műszaki cikk, ezen belül is hatalmas sikert aratnak a legújabb szériás mobilok, s a laptopok is közkedveltek.

Sokan vannak, akik az év végére időzítik az ékszervásárlást, a láncok, karkötők mellett igény van az egyköves eljegyzési gyűrűkre is.

 

Vezetnek a plázák a kisebb boltok előtt

– Az idén is a 18–69 év közötti magyarok nyolctizede fog ajándékot vagy ahhoz szükséges alapanyagokat vásárolni – derült ki a Cofidis hitelmonitor legfrissebb, a napokban megjelent kutatásából. A szokásokat elemezve, az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszíne az idén is a pláza, ezeket követik a hiper- és szupermarketek.

A karácsonyi vásárlási trendekben fordulat következett be az előző évekhez képest, az idén körülbelül 10 százalékkal kevesebben terveznek webshopból vagy szaküzletből ajándékot venni, mint tavaly. Drágább ajándékokat, mint például ékszereket vagy wellnesspihenést, utazást, belépőjegyeket a válaszadók kevesebb mint ötöde tervez vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában