Csapatépítő csemeték

2019.12.02. 20:00

Összehoz a közös munka, félszáz fa került a földbe

A faültetések hétvégéje volt két somogyi településen is. Patcán félszáz fát ültettek az önkormányzat költségén, a falusiak bevonásával, Őrtilosban pedig egy nyertes pályázatnak köszönhetően őshonos fák kerültek a földbe.

Marosi Gábor

Ötven fával gyarapodott a hatvan lelket számláló patcai közösség. A belső-somogyi településen összefogással húsz ezüst hársot és harminc jegenyefát ültettek el ezen a hétvégén a faluba vezető út mentén. Handó János, a település polgármestere a Somogyi Hírlapnak elmondta: a kivágott, öreg fák helyére telepítették az újakat, amelyeket az önkormányzat vásárolt. A munkából az egész falu kivette a részét, még a hetvenévesek is erejükhöz mérten dolgoztak.

– Húsz–harminc év alatt nőnek magasra ezek a fák – mondta el Handó János. – Azért erre a két fajtára esett a választásunk, mert ezek útszegélyfának minősülnek, patinás növények, az ezüst hárs pedig jól árnyékol – tette hozzá.

Handó János elmondta azt is: a településen már többször szerveztek hasonló közösségi megmozdulást. Kerítést építettek a temető köré és a helybeliek bevonásával megritkították a sírkertbe benyúló fákat is.

A tervek szerint legközelebb a külterületi utakat újítják fel majd Patcán, az önkormányzat pedig szeretne megvásárolni egy régi házat a faluban, amelyet közösségi térré alakítanak majd.

Handó János kiemelte: fontos, hogy megmaradjon az egység a faluban és ne legyen széthúzás. Ez is szempont, amikor az itt élőket bevonják a település körüli feladatokba. A közös munka ugyanis összehoz, s az itt élők egyúttal azt is érzik, hogy értéket teremtettek, a településük javát szolgálják.

Évek múlva ízlelhetik meg a hétvégi munkájuk gyümölcsét

Őrtilosban több mint hatvan alma- és körtefát, valamint bokrot telepítettek. A növényeket a templom domboldalán lévő üres területen helyezték el az ott élők, akikhez Pécsről és Tatabányáról is csatlakoztak. Kelei Zita, Őrtilos polgármestere elmondta: az időjárás kedvezett az ültetésnek, hiszen az esők után a talaj elég puha volt, így a munka gyors ütemben haladhatott. A gyümölcsfákat örökbe is fogadták az emberek, természetesen mindenki a saját kezűleg elültetett csemetéjéhez ragaszkodott – tette hozzá. A fásítás a MEGYesület és az Élhető Környezetért Alapítvány szervezésében az őrtilosi önkormányzat, a 3 Szelence Hagyományőrző Egyesület és a Holdkő Településfejlesztő Egyesület segítségével valósult meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában