utánpótlás

2020.01.07. 11:30

Ápolóhiány: kevés a szakképzett jelentkező

Mintegy huszonötezer szakképzett ápoló hiányzik a magyar egészségügyből. Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Somogy Megyei területi elnöke szerint a létszám még meglenne, de a szakképesítés hiányzik.

Marosi Gábor

Fotó: BARANYAI GERDA

– Amelyik kórházban hiányoznak a szakápolók, ott alacsonyabb képzettségű dolgozóval kell pótolni őket, ez az egyik fő probléma – mondta Szabó Gyuláné. – Az ápolóknál magas az átlagéletkor és nincs utánpótlás. A képzési rendszert többször átalakították és most még később lehet megszerezni az olyan speciális szakképesítéseket, mint az altató nővér, műtős, szövettani szak­asszisztens. Én inkább ebben látom a problémát. Nincs minőségi szakdolgozó, a fiatalok pedig nem igazán választják ezt a szakmát. Ahhoz túl fiatalok, hogy ennek a munkakörnek a szépségét meglássák, a többi pedig nem vonzó benne. A képzés is sokáig tart, legalább hat év, aki pedig főiskolára megy, annak még újabb négy.

– Az intézményekben nagyon keményen dolgoznak, hogy fenn tudják tartani az ellátást – folytatta Szabó Gyuláné. – A hiányzó szakápolókat olyan dolgozókkal pótolják, akiknek ugyan van valamilyen egészségügyi végzettségük, de az nem speciális. Később ebből nagy gond lesz, mert a technológia fejlődése megkívánná azt, hogy megfelelő képzettségű ápolók dolgozzanak a kórházakban.

A hiányzó létszámot úgy is próbálják pótolni, hogy a nyugdíjban lévő kollégákat tovább foglalkoztatják. S vannak olyan ápolók is, akik egyszerre több kórházban is dolgoznak. A pályát azonban a kamara megyei elnöke szerint ma már lényegesen kevesebben hagyják el, mint pár éve, mivel többször is kaptak béremelést a szakdolgozók.

Jövőképet adnak a fiataloknak

Pósa István, a Nagyatádi Kórház főigazgatója elmondta: náluk elegendő ápoló dolgozik, így nem lehet hiányról beszélni, gond viszont az elöregedés. – Szerencsére beindult a duális képzés a helyi gimnáziumban, így akik ápolónak tanulnak, ők nálunk vannak gyakorlaton – mondta a főigazgató. – Érettségi után pedig, ha megszerzik a szakápolói minősítést, akkor helyben tudunk nekik munkát biztosítani. Ebben látjuk a jövőt, a visszajelzések szerint ez nagyon tetszik a diákoknak. Az idősebb ápolók egyébként biztonságot adnak a betegeknek. A teherbírásuk, egészségügyi állapotuk, viszont a jövőt illetően bizonytalanságot jelenthet. Ezekről a dolgokról beszélnünk kell, fontos tájékoztatni a lakosságot a kórház ügyeiről – nehézségeiről és sikereiről –, hiszen az életüket, az egészségüket bízzánk ránk – tette hozzá Pósa István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában