nagyatád

2020.01.31. 17:31

Múlt, jelen, jövő egybefonódása Nagyatádon

Ünnepélyes keretek közt adták át pénteken a Nagyatádi Bíróság felújított épületét.

Györke József

Fotó: Picasa

Hajnal Éva, a Kaposvári Törvényszék elnöke az ünnepségen emlékeztetett arra, hogy Kaposváron 1903-ban adták át a törvényszék épületét, majd pár évre rá 1913. szeptemberében a nagyatádit. 2013-ban, a l00 éves jubileumon Wass Albertet idézte: „A kő marad”, most pedig párhuzamot vonva jutott arra a következtetésre, hogy a bíráskodás alapértékein sem foghat az idő vasfoga, azok is változatlanok. Az azóta eltelt közel 7 évben az épület elöregedett, rossz műszaki állapotba került.

Az Országos Bírósági Hivatal által finanszírozott Wágner Gyula Terv keretében újították fel az épületet, mostantól minden tekintetben megfelel a modernkori bírósággal szemben támasztott követelményeknek. A Nagyatádi Járásbíróság önmagában is szép példája a múlt, jelen, jövő egybefonódásának és méltón példázza, hogy a bírói hivatás jellemzői – a tekintély, a függetlenség, a tisztesség, a pártatlanság, a lelkiismeretesség, az igazságosság és a méltányosság – örök érvényűek – mondta Hajnal Éva.

Klenovics Róbert, az Országos Bírósági Hivatal műszaki osztályvezetője elmondta, az utóbbi öt évben sorra korszerűsödtek a bírósági épületek: megújult a Kaposvári Törvényszék épülete, Siófokon energetikai korszerűsítés zajlott, majd Barcson és Nagyatádon is felújításokat végeztek

Major Zsolt a Nagyatádi Járásbíróság elnöke elismeréssel szólt a tervezők és a kivitelezők gyors és precíz munkájáról. Elmondta, hogy az első jelentős beruházás 1931-ben volt, melyet 1980-ban a renoválás követett. – A legutóbbi, közel egy évig tartó munka eredményeként pedig a törvényház úgy tartotta meg műemlék jellegét, hogy új nyílászárókat kapott és a homlokzat időtállóságát immár modern szigetelés biztosítja – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában