Közös munka

2020.01.06. 15:00

Vállalkozók munkáját köszönik meg a különleges vacsorával

Megtartotta hagyományos év végi vállalkozói vacsoráját Fonyód önkormányzata, ahol mintegy hatvan vendég tette tiszteletét.

Koszorus Rita

Fotó: Gal Tamas - Fonyod Media

Évről évre közös vacsorával köszöni meg Fonyód Város Önkormányzata a településen tevékenykedő vállalkozók munkáját. S persze azt is megtudhatják ilyenkor, adóforintjaikat mire fordítja a város. – Az infrastruktúrára és általában fejlesztésekre – mondta Hidvégi József, a város polgármestere. – A legnagyobb adózó vállalkozásokat invitáljuk az estre, akik a legjelentősebb mértékben járulnak hozzá a város adóbevételeihez. Büszke vagyok arra, hogy a somogyi TOP 100-ba is bekerült három fonyódi vállalkozás, ez létszámarányosan egész jó eredmény. Ám ők ennél sokkal többet tesznek Fonyódért, munkát adnak az itt élőknek és szépítik a környezetet.

Erre kiváló példa a városközpontban található áruház felújítása, amely megszépült külsővel emeli Fonyód fényét, tette hozzá. – Ugyanígy említhetem a Sirály szállót, ami egy húszéves probléma Fonyódon – hívta fel a figyelmet a polgármester. – Valaha egy közkedvelt szállóhely volt, majd magára hagyták a tulajdonosai, és évek óta az enyészeté. Most azonban a Kisfaludy Programnak köszönhetően négycsillagos szállodává alakítják. Ugyanilyen jó példa a GET Kft. is, akik egy közel 100 milliós fejlesztést hajtanak végre egy, az önkormányzattól vásárolt területen.

A városvezető hangsúlyozta, fontos a kommunikáció a vállalkozások és az önkormányzat között, ahogy az is, hogy segítsék a cégeket. – Hiszen minél jobban teljesít egy vállalkozás, annál többet adózik és annál több alkalmazottat foglalkoztat – mondta a polgármester.

A vállalkozói vacsorán arra is lehetőség volt, hogy kötetlen formában beszélgessenek a gazdaság szereplői a város vezetőivel. Így megtudhatták, hogy a következő nagy fejlesztés az üvegkilátó lesz. Hidvégi József elmondta: a múzeum felett a mélység fölé kinyúló építményre nemhogy a magaspart nem jelent majd veszélyt, de földrengésbiztos is lesz.

A vállalkozók jelezték a városvezetőnek, hogy a csisztai út megépítése és a fürdő fejlesztése nagyon kívánatos volna, hiszen ez további lendületet adna Fonyódnak.

Egyre csak emelkednek a bevételek

Az iparűzési adóból származó bevétel tavaly 217 millió forint volt, amely jelentős növekedés a 2006-os 90 millió forinthoz képest, tekintve, hogy azóta a befizetendő adó mértéke nem nőtt.

A tavalyi eredményt gazdagította a dél-balatoni vasútfejlesztés kapcsán befizetett 50 millió forint iparűzési adó. Az önkormányzat pedig az általa üzemeltetett Kripta Villa, kilátók és kutyás fürdőhely működtetésével 130 millió forinttal járult hozzá a városi kasszához.

– Korábban én is vállalkozó voltam, ezért tudom, mennyire fontos, hogy a vállalkozók és az önkormányzat között legyen kapcsolat – fogalmazott Hidvégi József. – Kommunikálnunk kell feléjük, hogy az általuk befizetett adót mire használja fel az önkormányzat. Ezért is találtuk ki a vállalkozói vacsorát és azért is, mert így kapcsolatot tudunk teremteni.

Az ötletet a vállalkozók is jónak találták. – Nagyon örülök neki – mondta el Kardos János, a város egyik nagyadózó cégének, a Hűtő-Klíma Kft.-nek ügyvezetője –, dicséretes, hogy a város felkarolja a vállalkozókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában