mentőhelikopter

2020.02.01. 11:30

Villámellátás: a levegőből is érkezik segítség, ha nagy a baj

Tavaly 3811 alkalommal riasztották a mentőhelikoptereket, ebből több mint száz alkalommal megyénkbe repült a légi egység. Hét helyszínen új üzemanyagkutakat létesítenek, amelyek tovább növelik a légimentés lefedettségét.

Harsányi Miklós

Jogszabályi változások miatt nem kapnak „leszállási engedélyt” a kórházi sürgősségi centrumokra a mentőhelikopterek. A kaposvári használatbavétel szeptember óta húzódik.

Fotó: Lang Róbert

A helikopterek, köszönhetően az újításoknak – robotpilóta, időjárásradar, kompatibilis kabinkialakítás, éjjellátó és a modernebb egészségügyi berendezéseknek –, lehetőséget adnak egy magasabb szintű, minőségi ellátás biztosítására – tájékoztatta lapunkat az ORFK kommunikációs szolgálata. – Melyet a tervezett új légimentőbázisok megépülése, a meglévő épületek felújítása, bővítése tovább támogat. A fejlesztés révén összesen kilenc mentőhelikopter áll a mentők rendelkezésére: hét szolgálatban, s két gép tartalékot képez. Így a tervezett karbantartások vagy az esetleges műszaki hiba sem okoz átmeneti fennakadást.

A mentőhelikoptereket hazánkban tavaly 3811 alkalommal riasztották, ebből a somogyi mentések száma százas nagyságrendű. Arra a kérdésre – miszerint milyen kiemelt változást, műszaki innovációs fejlesztést terveznek a légi mentésben 2020-ban – közölték: az orvosi panelek korszerűsítésével egyidejűleg csökken a helikopterek önsúlya, ezzel nagyobb súly emelésére válnak képessé. Hazánk területén hét különböző helyszínen új üzemanyagkutak létesülnek.

– A mobilkutak igénybevételével felvehető többletüzemanyaggal a helikopterek nagyobb távolságra juthatnak el – közölték. – A fejlesztés részeként valamennyi légimentőbázison új mentőgépjárműveket rendszeresítenek, melyek alkalmazásával a légimentők a repülés szempontjából kedvezőtlen időjárási körülmények esetén is képesek felszállni.

Aktív év volt

Az ORFK azt is közölte: a légimentőbázisok tervezése több szempont figyelembe vételével történik. Ha a műszaki, repülési, betegellátási feltételek megfelelőek, lehetséges Somogy megyei bázis kialakítása.

– A légi mentés szempontjából rendkívül aktív és eredményes évet zártunk – közölte az ORFK kommunikációs szolgálata. Kérdésünkre azt válaszolták: a Légimentő Nonprofit Kft.-nél jelenleg nincs betöltetlen státus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában