képességek

2020.02.03. 11:30

Érettség vagy halasztás? Iskolára hangolnák az izgő-mozgó piciket

Az új rendszerben az iskolaérettségi halasztási kérelmeket január 31-ig kellett benyújtani az Oktatási Hivatalnak. Ugyanis már a hivatal dönt a gyermekek iskolaérettségéről, amit a somogyi szülők egy része nem fogadott túl lelkesen. 

Kovács Gábor

Egy amerikai pszichológus megfigyelte, ha egy kisgyermek nem tud fél percig egy lábon megállni, akkor nagy valószínűséggel nem fog tudni 15-20 percet megülni a tanórán. Ám ennél jóval összetettebb iskolaérettségi vizsgálatok is vannak. A kaposvári Vadvirág Alapítvány például egy sajátot is kidolgozott, amelyben szerepet kap a mozgás éppúgy, mint a matematikai gondolkodás, vagy az olvasás és írás feltételeinek megléte. Ilyenkor a pedagógus már abból is információt kap, hogyan fogja a gyerek a ceruzát.

– A tanítónőknek egyre nagyobb kihívást jelent az első osztályos gyermekek fogadása – mondta Kárpáti Anikó, a Vadvirág szakmai igazgatója.– Általános probléma a koncentráció hiánya, sokszor ez úgy nyilvánul meg, hogy a mozgékony kisgyerek nem tud odafigyelni. Emögött idegrendszeri érési folyamatok húzódhatnak.

A Pisa-mérések és kutatások kimutatták, hogy az iskolai előmenetelt nagyban meghatározza, mennyire iskolaéretten érkeznek a diákok rendszerbe, magyarázta Kárpáti Anikó. A magyar oktatást több kritika is érte, melyek azt fogalmazták meg, hogy az iskolába komoly hátrányokkal érkező gyerekeknél – okozza bár részképességzavar vagy halmozottan hátrányos helyzet ezeket a hátrányokat – nem tudja ledolgozni az iskola, sőt nyílik az olló. Ezért fontos, hogy az iskolaérettség nagyobb figyelmet kapjon.

– Méltatlan helyzet alakul ki, ha a gyerekeknek megadjuk a lehetőséget, hogy elkezdjék hat évesen az iskolát, de nem készítjük fel rá őket – állította Kárpáti Anikó. – Ez lehet a szegregáció melegágya is, mert lehetővé teszi a leszakadást.

A Vadvirágnál kiemelt cél, hogy a hátránnyal érkező gyerekeket felzárkóztassák, ezt szolgálja az iskolára hangoló, valamint az első és második osztályosok értő olvasását fejlesztő programjuk. 2017-ben halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknél végeztek hatékonyságvizsgálatot a United Way Magyarország támogatásával. Megdöbbentő eredmények születtek: a nagycsoport elején az iskolaérettség tekintetében az ovisok csupán 30 százalékosan teljesítettek. A tanuláskönnyítő programban részesülő gyerekek később elérték a 70 százalék feletti teljesítményt.

– A szülők azt szeretnék, hogy minél később kerüljön a gyerek a rendszerbe, főként ha bizonytalanságot látnak náluk – sorolta Kárpáti Anikó. – A tanítónők szintén azt szeretnék, ha iskolaérett gyerekek ülnének az első osztályban. Ezt akarja az oktatási hivatal is, mert folyamatosan érkezik a visszajelzés, hogy egyre nehezebb az elsősökkel bánni. Ám azt is tudni kell, ha várunk egy évet az iskolakezdéssel, egyáltalán nem mindegy, mi történik ez idő alatt. Ha ugyanis a gyerek nem kap ingereket és szakszerű segítséget, fennáll a veszély, hogy nem lesz megfelelő mértékű a fejlődése.

– Sokan szeretnék, ha egy játékos, gyermekközpontú szemlélet megerősödne – folytatta Kárpáti Anikó. – Úgy látom, ha jól fogjuk meg a lényeget, akkor egy sokak számára zavarosnak tűnő helyzetből jól jöhet ki a magyar pedagógia.

Kiszűrik az indokolatlan felmentéseket

Somogy megyéből 2020. január 29-ig 323 iskolaérettségi halasztási kérelem érkezett be az Oktatási Hivatalhoz, felelték kérdésünkre. A döntések előkészítését a hivatal pedagógiai és jogi szakemberei végzik, akik indokolt esetben a folyamatba bevonják a pedagógiai szakszolgálatot. A szülőnek lehetősége van megfelelő indoklással alátámasztani a kérelmét, és óvodai, szakszolgálati, szakorvosi dokumentumokat csatolni. Rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál, állítják. A legfőbb cél az, hogy kiszűrjék a gyermek szempontjából hátrányos és indokolatlan felmentéseket, de minden esetben az érintett gyermek érdekére figyelemmel döntenek, áll a honlapjukon. Az Oktatási Hivatal nyolc napon, illetve indokolt esetben hatvan napon belül hoz döntést a kérelmekről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában