nyelvtanulás

2020.03.08. 14:00

Több száz somogyi diák indulna el nyelvet tanulni

Óriási az érdeklődés a somogyi diákok körében a nyári kéthetes külföldi nyelvtanulási program iránt. A kilenc és tizenegyedik osztályosok angol, német és francia nyelvterületre utazhatnak a vakáció alatt. A programban országosan száznegyvenezren vehetnek részt.

Marosi Gábor

kšltŽszet naoja

Fotó: Lang Róbert

Egyénileg és csoportosan is eltölthetnek tizennégy napot Angliában, Írországban, Máltán, Ausztriába, Németországban, valamint Franciaországban azok a fiatalok, akik jelentkeznek a külföldi nyelvtanulási programra. Az online regisztrációs felület, amely a www.knyp.hu „Pályázom” menüpont alatt érhető el, pár napja nyílt meg a diákok előtt. Az intézményeknek harminc, míg az egyéni jelentkezőknek hatvan napjuk van arra, hogy regisztráljanak valamelyik országba.

Reőthy Ferenc, a kaposvári Táncsics gimnázium igazgatója elmondta: óriási lehetőség ez a diákoknak, hiszen a két hét alatt szinte csak idegen­nyelvet hallanak majd. Délelőttönként nyelvi képzéseken vesznek részt, délutánonként pedig ismerkednek az adott településsel. A Táncsicsból mintegy kétszázan vesznek részt a programban. Többségük csoportosan menne, de lesznek olyanok is, akik egyénileg.

– Ez a legjobb lehetőség egy idegennyelv elsajátításához – mondta Gyallai Katalin, a kaposvári Munkácsy gimnázium igazgatója. – A program legnagyobb előnye, hogy rá vannak utalva a diákok arra, hogy megszólaljanak az adott ország nyelvén. Hatalmas az érdeklődés a kilencedik és a tizenegyedik osztályosok körében. Eddig több mint kétszázötvenen jelezték azt, hogy iskolai szervezésben szeretnének részt venni a képzésben, harmincan pedig egyénileg utaznának. A tanulók kilencven százaléka angol nyelvterületre menne, a többiek pedig Németországban és Franciaországban tanulnának.

– Már felvettük a kapcsolatot egy kinti nyelviskolával – folytatta Gyallai Katalin. – Az intézménynek Dublinban, Liverpoolban és Edinburgh-ban is van iskolája, a vezetője pedig az elmúlt héten elrepült Magyarországra, meglátogatta gimnáziumunkat és tájékoztatta a tanárokat, szülőket a kéthetes képzésről. Annyira informatív volt az előadása, hogy másnap újabb diákok jelezték, hogy szeretnének részt venni a programban – tette hozzá Gyallai Katalin. A kormány támogatásával megvalósuló programban fejenként mintegy kétezer eurós támogatást kapnak a diákok. Ebből finanszírozhatják a kiutazás és kint tartózkodás, így a családoknak nem jelent majd plusz kiadást a kéthetes képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában