mindenképpen segítség

2020.04.02. 14:00

Ha tudna, se jönne haza az orvoscsapat

Afrikai keresztény közösséget segít az Afréka Alapítvány, amely legutóbbi nigériai missziójához a Praxis Dr. Zénó Magánklinika orvosi eszközöket adományozott.

Koszorus Rita

Hordozható és asztali ultrahangkészüléket, defibrillátort, páciensfigyelő monitort és hordozható EKG-berendezést ajánlott fel Ajtay Zénó, a Praxis Dr. Zénó Magánklinikák alapítója az Afréka Alapítvány nigériai orvosmissziójához. – Megérintett minket az odaadás, a beszámolók alapján átadott élmény, ezért felkaroltuk a magyar orvosok és segítőik önzetlen munkáját a fekete kontinensen – mondta Ajtay Zénó. – Egészségügyi eszközökkel is foglalkozva módunk volt adományozni azt, amire szükségük van.

A magyar doktorok március közepén belgyógyászati misszióra indultak Nigériába. Fodor Réka doktornő vezetésével az utolsó még induló repülőgéppel keltek útra Onitshába. A doktorok orvosmisszióra indultak, de a koronavírus okozta járványhelyzet miatt tulajdonképpen humanitárius misszió lett a látogatásból.

A doktornő közösségi oldalán naponta számol be arról, miként segítenek az embereknek a nehéz időkben. A nigériai városban kezdődő éhínséggel találták magukat szemben, így azon dolgoznak, hogy az embereket ellássák élelemmel. – Itt emberek százmilliói élnek napi nagyjából egy dollárból, már nem orvosi missziónak hívjuk, amit művelünk – válaszolta kérdésünkre Fodor Réka, akit online sikerült elérnünk Nigériában. – Pénzadományt gyűjtünk, és rizst veszünk nekik.

– Így most tulajdonképpen nem EKG-re van nagy szükség, hanem élelemre – fogalmazott a doktornő. – Kijárási tilalom van érvényben az afrikai országban is, a gazdaság leállt és az ott élők egyik napról a másikra próbálják beosztani élelmüket.

Az orvosnő elmondta azt is, hogy haza sem tudnak már utazni. Bár – mint fogalmazott –, nem is akarnak, hisz missziósokként az a dolguk, hogy segítsék az elesetteket. Ezért ezekben a napokban a magyar orvosok folyamatosan adományt gyűjtenek az Afréka Alapítvány számára és lehet, hogy többször emelgetnek rizseszsákokat, mint a sztetoszkópot.

 

Csak az tud meggyógyulni az országban, akinek pénze van rá

Az Afréka Alapítvány célja, hogy elmaradott országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen, támogasson és egészségügyi ismeretterjesztést végezzen. Gyógyszereket, teszteket és oltásokat vásárolnak az orvosok a pénz­adományokból, hogy több száz betegnek segíthessenek néhány nap alatt. Nigériában, hiszen nincs társadalombiztosítás, csak az tud meggyógyulni, akinek pénze van rá. Viszont akiket az alapítvánnyal együttműködők kezelnek, azok gyógyszerrel ellátva távoznak a vizsgálatokról. Az alapítvány tudást is ad át afrikai orvosoknak, és egészségügyi tanulóknak. Sokan a missziósoktól sajátítják el a szakmát, amit az országukban önállóan folytatni tudnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában