természetes vitaminok

2020.05.14. 18:00

Bodzával indul meg a gyógynövényszezon

Készülnek a fenyőrügyszirupok, a virágzó bodzából pedig a szörp. Az első nyári gyógynövényeket egyre kevesebben gyűjtik, holott számos jótékony hatásuk ismert. A somogyi gyógynövény-feldolgozókhoz a napokban érkeznek az első gyűjtések, a bodzával indul a szezon.

Góz Lilla

Cukorban érleli a zsenge tűleveleket Fodor István. A zselickisfaludi gyógynövénygyűjtő évek óta készít szirupot. – Pár nap alatt elolvad a cukor, nem kell megijedni, hogy a rügyek megbarnulnak a napon – mutatta befőttesüvegnyi természetes készítményét. – A fenyőrügyből készült szirupot hurutos köhögés, torokfájás csillapítására használják, valamint a tűlevél nagyon gazdag C- és K-vitaminban. Egyes feljegyzések szerint a szibériai fogságból hazajött hadifoglyok a fenyőrügyeket ették útjuk során, ez a növény segített nekik az életben maradásban.

Kosarába pedig a friss bodzát szedi ezekben a napokban Fodor István, ebből szörp lesz, amelyet cukorral és citromkarikákkal rak el. A bodza felhasználása igen sokrétű, palacsintatésztában meg szokták sütni, bogyóiból pedig lekvár készül. – Egy drótot húzok ki, erre akasztom rá a virágokat és szellős, védett helyre rakom, ahol egy újságpapírra lepotyognak a megszáradtak, ebből lesz a tea – mondta el Fodor István. – A bodza vérnyomáscsökkentő, vízhajtó hatása mellett a veseműködést is szabályozza, mandula- és torokgyulladás ellen régen tejjel leforrázva ajánlották.

Fodor István megjegyezte: egyre kevesebben gyűjtik a gyógynövényeket és nem is tudják, hogyan kell szedni, inkább drága pénzen a gyógyszertárakban megveszik.

– A hétvégén várom az első bodzaszállítmányt a somogyi gyűjtőktől – mondta el Puskás Ferencné, aki csaknem 40 éve vásárolja fel a gyógynövényeket Kaposmérőben. Azt tapasztalja, hogy egyre kevesebb a gyűjtő, sokan elmentek az önkormányzatokhoz közmunkásnak, a fiatalok pedig nem szívesen kutatják már a gyógynövényeket. – Sok ember elvesztette a munkáját, vagy csökkentették a fizetését a koronavírus miatt, így talán a természet felé fordulnak kis keresetkiegészítésért – jegyezte meg a felvásárló.

 

Keressük a legüdítőbb bodtaszörp receptet! Ha Önnek is van, küldje el nekünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában