fotók

2020.06.16. 16:00

Életre kel a kertben az andocsi legenda

Rózsafüzér kertet építettek az andocsiak a katolikus templom tövében. A több tucat fehér és vörös rózsával díszített kert, annak az ötszáz évvel ezelőtti legendának állít emléket, amikor két hatalmas angyal a kápolnát és a Szűzanya szobrát Kalocsáról Andocsra vitte.

Marosi Gábor

Fotó: TIBOR KOVACS

Rózsafüzér-kertet építettek az andocsiak a katolikus templom tövében. A több tucat fehér és vörös rózsával díszített kert, annak az ötszáz évvel ezelőtti legendának állít emléket, amikor két hatalmas angyal a kápolnát és a Szűzanya szobrát Kalocsáról Andocsra vitte.

A história szerint 1520-ban érkezett meg a Szűzanya szobor a ma ezeregyszáz lelket számláló településre. A falu vezetése úgy döntött, hogy a jubileumi évforduló alkalmából egy olyan kertet épített a templom mellé, amely méltó emléket állít a történetnek. A köralakban elültetett növények a rózsafüzér szemeit szimbolizálják. A nagy szemek helyére fehér, a kicsikére pedig vörös rózsákat telepítettek. A kert közepére egy felhőt jelképező, hatalmas mészkövet is elhelyeztek, amelynek tetején a széttárt karú Szűzanya áll. Kettő pad és információs tábla is került a kert mellé, ezeken a rózsafüzér titkai olvashatóak, így akik szeretnének, azok elmélyülten tudnak imádkozni.

– Már többen kilátogattak a rózsakertbe – fogalmazott Werner Józsefné, Andocs polgármestere. – A helyiek kezdik felfedezni a kertet. Sokan mondták, hogy ez egy vasárnap délutáni programnak is tökéletes. Fagyizás után betérnek ide az emberek, elmélkednek és imádkoznak. Különleges hangulata van a helynek, hiszen Andocson keresztül megy a Szent György vonal és található a faluban egy gyógyítóhely a Kálvárián. Sokak szerint a kisugárzása itt a templom környékén is érezhető.

– Ez a kert az 500. évforduló első mementója – folytatta a polgármester. – A vírus miatt sajnos nem tudtuk megvalósítani az eredeti elképzelésünket. Szerettünk volna a kalocsaiakkal együtt egy közös szentmisén megemlékezni a 1520-as eseményről. Kalocsán ez a legenda ugyanúgy él, mint nálunk és ez a bizonyítéka annak, hogy ötszáz éve ez valóban így történt – tette hozzá Werner Józsefné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában