allergia

2020.06.07. 21:00

Hamarabb kell elkezdeni a parlagfű írtását

Nem csak július elsejétől büntethető a parlagfű, hanem korábban, mikor a növény virágbimbós állapotba kerül. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kampányt indított a gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezés érdekében.

Góz Lilla

Nem csak július elsejétől büntethetők a parlagfűvel fertőzött területek tulajdonosai, hanem már korábban, amikor a növény virágbimbós állapotba kerül. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kampányt indított a gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezés érdekében.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a törvényi szabályozásból kikerült a július elsejei határidő, a tavalytól hatályos rendelkezés szerint már a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulása határozza meg a bírság kiszabásának lehetőségét. Ez a változás egyaránt vonatkozik a kül- és belterületi ingatlanokra.

2019-ben a belterületi ingatlanokra vonatkozóan a jegyzők nem jelentettek parlagfűvel kapcsolatban kiszabott bírságot Somogy megyében. Külterületeken a hatóság munkatársai 92 fertőzött foltot mértek be 388 hektáron, ami 144 helyrajzi számot és 159 tulajdonost vagy földhasználót érintett. Összesen 77 esetben szabtak ki növényvédelmi bírságot 6,2 millió forint értékben.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva.

A „Kevesebb parlagfű, több levegő!” programról országos és regionális hírportálokon, valamint a Nébih saját csatornáin tájékozódhat a lakosság. Az októberig tartó kampány későbbi szakaszában plakátok és szórólapok országos terjesztését tervezik. Az általános iskolások pedig ismét kézbe vehetik majd a Parlagfű kis­okos kiadványt. Góz Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában