Trianon 100 Somogyban

2020.06.04. 19:30

Megroppant a nemzet, de elődeink megerősítették

A szétszakított ország sem tudta megroppantani a magyarokat, hangzott el a Trianoni megemlékezés századik évfordulóján Kaposváron a Berzsenyi parkban. A nemzeti összetartozás napján több százan gyűltek össze a Trianon-emlékműnél és helyzeték el az emlékezés virágait.

Marosi Gábor

Fotó: LANG ROBERT

A trianoni békeszerződés aláírásának időpontjában, fél öt után két perccel kezdte el közös emlékműsorát a Somogy Táncegyüttes és a Déryné Vándorszíntársulat. A táncosok Somogytól a Hargitáig, különféle népviseletbe bújva fejezték ki összetartozásukat. A zenés-táncos műsor után Szita Károly, Kaposvár polgármestere emlékezett meg az 1920. június 4-i eseményekről.

– Sokan úgy gondolják, hogy a történelmet a világhatalmak alakítják – kezdte Szita Károly. – Azt is gondolják, hogy mindenkor a nagyhatalmi érdek mentén dőlhet csak el ki maradhat és kinek kell pusztulnia. De ha ez valóban így lenne, akkor Magyarország ma aligha létezne – hangsúlyozta.

 

A polgármester emlékeztetett: száz évvel ezelőtt azt akarták, hogy a magyarok ereje mások erejévé váljon és Európa közepén örök időkre megszűnjön működni az ezer éves állam, a magyar szó. – Nyilvánvalóan ez volt a cél – folytatta Szita Károly. – Vajon mennyi esélye van az életre annak, akinek a műtőasztalon a kezét és a lábát levágják, valamint a létfontosságú szerveiből kényük-kedvük szerint szedegetnek ki az alkalmi sebészek. Mennyi az esélye annak, hogy a sokszorosan megcsonkított beteg felkel az asztalról és mintha még erővel bírna amputált szervei felett, fájdalommal, csüggedten, de a túlélési ösztön konokságával, életet lehel minden egyes sejtjébe. Elődeink ezt tették.

– Csodát tettek Isten segedelmével – emelte ki. – Összekapaszkodtak, megerősítették hitüket és magyarságukat, mert az életet tovább kellett vinni a családokba nevelkedő gyermekek miatt, a szülőföldön idegenné lett rokonok, barátok és nemzettársasak miatt. Valamint azért, hogy megmutassák, a magyart nem lehet megroppantani és nem lehet kiűzni a Kárpátok bércei közül, mert ez a mi a otthonunk – fogalmazott Szita Károly.

Harangzúgással emlékeztek

Megyeszerte megemlékeztek az 1920-ban történtekről. Több településen a templomok harangjait is megkongatták. Szászfalvi László, országgyűlési képviselő Barcson úgy fogalmazott: száz esztendővel ezelőtt is feketébe öltözött a magyarság, akkor is zúgtak, gyászoltak a harangok. Elődeink viszont újjáépítették a nemzetet. Biró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke a Hargita megyében élők köszöntésével kezdte barcsi emlékbeszédét. Hangsúlyozta: a diktátum elválasztott minket, de mindnyájan megmaradtunk magyarnak. Kaposfüreden emléktáblát avattak Trianon századik évfordulóján. Somogyvári László magánadományát a katolikus templom kertjében állították fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában