Trianon 100 Somogyban

2020.06.04. 11:00

Trianonra emlékezik Somogy

A szerdai csurgói ünnepséggel kezdetét vették a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójáról szóló somogyi megemlékezések is. Kövesd velünk folyamatosan frissülő cikkünkben, élőben az eseményeket!

Sonline

Fotó: LANG ROBERT

Péntek

10:09

Huszti Gábor a Marcaliban felújított Trianon emlékműnél emlékezett.

_________________________________________________________________

Csütörtök

19:40

A Somogyi Huszáregyesület is megemlékezett az évfordulóról. A Meistro Lovastanyán őrtüzet gyújtottak a nemzeti összetartozás tiszteletéül. Az országban több mint 30 huszár és hagyományőrző egyesület tette ugyan ezt, este 6 órakor.

19:35

Siófokon is megemlékeztek 16:32-kor a békediktátum aláírásának századik évfordulójáról. A balatoni városban található emlékműnél koszorúkat is elhelyeztek.

Fotó: Siófoki Hírek

19:25

A négyrészes balatonfenyvesi videós megemlékezés utolsó részét mutatjuk most.

19:15

Kaposfüreden új emlékművet avattak.

17:50

Fotókon mutatjuk a kaposvári megemlékezést. Hamarosan olvasható lesz az eseményről szóló bővebb beszámolónk.

 

17:40

A trianoni békeszerződés és következményeiből nyílt virtuális kiállítás a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár weboldalán.

17:20

A négyrészes balatonfenyvesi videós megemlékezés harmadik videóját is megmutatjuk.

17:00

A levegőben is megemlékeztek a trianoni eseményekről csütörtökön délelőtt. A kaposújlaki repülőtérről három gép, egy AN-2-es, illetve két Cessna-150-es típusú gép szállt fel tízkor.

 

16:50

– A mi elődeink csodát tettek, megerősítettük hitüket és magyarságukat mert az életet tovább kellett vinni a család és gyerekek miatt, és azért is hogy megmutassuk hogy a magyart nem lehet kiűzni a Kárpát-Medencéből – Szita Károly polgármester a kaposvári megemlékezésen. – A valódi erőnk nem az elrabolt ásványainkban, erdeinkben van, hanem a szívünkben – emelete ki a polgármester.

16:33

Elkezdődött a kaposvári megemlékezés is, melyet élőben közvetítünk.

16:32

Szilvásszentmártonban is felcsendültek a harangok.

16:20

Balatonfenyves testvértelepüléséről, az erdélyi Zeteváraljáról üzent Sánduly Lajos, a Jókai Mór Általános Iskola igazgató.

16:05

A négyrészes balatonfenyvesi videós megemlékezés második videóját mutatjuk most.

15:25

– Száz esztendővel ezelőtt is feketébe öltözött a magyarság, akkor is zúgtak, gyászoltak a harangok. de száz esztendővel ezelőtt a magyar nemzet nem omlott mégsem össze. Közös összefogással, kifejezhetetlen akarattal egy hatalmas nemzeti összeomlás után újra kezdték építeni az országot, újjáépítették a nemzetet – mondta Szászfalvi László a barcsi megemlékezésen.

– Próbatételek és nehézségek után a határon túl ragadt magyarok megőrizték anyanyelvüket, kultúrájukat. Köszönet jár nekik, mert a legnehezebb időszakban is hűségesek maradtak a magyar nemzethez a legnehezebb időkben is. Örülhetünk annak hogy mindezek ellenére a Kárpát-medencében továbbra is egy nemzet lehetünk – emelte ki az országgyűlési képviselő.

15:15

A Hargita megyében élők köszöntésével kezdte Biró Norbert ünnepi beszédét Barcson.

– Hiszünk abban, hogy Trianon ellenére is összetartozik a magyarság, hiszünk abban, hogy minden magyar felelős minden magyarért. A diktátum elválasztott minket, de mindnyájan megmaradtunk magyarnak. A határ túloldalán harcolni kellett hogy megőrizhessék anyanyelvüket, ma értük is szólnak a harangok – folytatta a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke.

15:05

Kövesd élőben a barcsi megemlékezést.

14:50

A kaposvári megemlékezést Facebook oldalunkon mi is élőben közvetítjük majd, tarts velünk!

14:25

A négyrészes balatonfenyvesi videós megemlékezés első videóját mutatjuk most.

14:00

A Kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégium az alábbi videóval emlékezik meg Trianonról.

13:50

Szita Károly, Kaposvár polgármestere közösségi oldalán tett közzé egy felhívást. Kaposvár a kerek évfordulón az érintettek elbeszéléseinek megismerésével és megismertetésével kíván emlékezni és emlékeztetni az első világháborút lezáró diktátum súlyos következményeire. Várjuk azon családok leszármazottainak jelentkezését, amelyek az első világháború utáni években települtek át Kaposvárra az új határokon kívüli országrészekből. A város kéri őket, meséljék el, mit jelent számukra a magyarságuk, s hogy családjuk miként élte meg az ország megcsonkítását és a szülőföld kényszerű elhagyását.

Jelentkezni az [email protected] címen lehet.

13:30

Balatonfenyves Facebook oldalán videósorozatban emlékezik meg Trianonról.

13:00

A Csiky Gergely Színház is közzétett egy megemlékező bejegyzést közösségi oldalán.

https://www.facebook.com/csikyszinhaz/photos/a.178973555463050/3601144566579248/?type=3&__xts__%5B0%5D=68.ARAo_EH4AV3q1S1OJ5ofsgj8FoFgGhWsTajAa0k8VPWngtAJ3Ugi3vdZGjopPZk_FqS2jDv0sIfM5yyXWMgzaeXfV-y6NvaenQelF0URy2ie_cIzJbbsyUEFzTHYgLgaxrup0LnFv64zPbWzY5g-MrQ7Y2txEBlafkxGf6TwDzyGjSO22f8WQ70x9IGPHpDuo0N27bEbe1Kgn-NSuceDF_D7gvQfiOo4DFGLGPaKzRGorxUnyJqG6nqlWwYmVD8SusMnfYR7wJye1E4VQeo6RWZy6flIWYDXXUeS61LvAkE0QFdPiwOfmYLl7vVnmODFKbclwGbTQLJhFXODPqWDeK1Rsg&__tn__=-R

12:35

12:20

A Siófoki SZC Bacsák György Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája egy prezentációval készült erre a napra, mely itt megtekinthető.

12:10

A balatonboglári városházára is kikerültek már a megemlékezés lobogói.

12:00

A barcsi ünnepség menetrendje alább olvasható.

11:20

A Szennai Fekete László Általános Iskola videót készített a megemlékezés alkalmából.

11:00

– Trianon magyar stigma, Trianon egy küldetés. Sokan idézik fel ezekben a napokban Trianon történetét, s azt, hiába hangoztatta gróf Apponyi Albert, hogy hazánk számára elfogadhatatlan az a diktátum, amit a Trianon-palotában Magyarországról, Magyarország részvétele nélkül hoztak. Száz éve és ma is ezért szólnak a harangok, hogy emlékeztessenek az igazságtalan döntésre. Akkor azt hangoztatták, hogy Magyarország mostohán bánt a nemzetiségekkel, Magyarország volt az oka a háborúnak. Ám azóta bebizonyosodott, hogy a nemzetiségekkel sem bántunk rosszabbul, sőt jobban, mint ahogy a mai utódállamok bánnak velük – hangzott el az ünnepségen.

Az eseményen készült videóinkat itt megnézheted:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában