újraindulás

2020.06.26. 11:30

Százmillióba került az ingyenes parkolás

A veszélyhelyzet utáni első közgyűlésen a járvány elleni védekezésről szóló tájékoztatót terjesztett elő elsőként a polgármester a napirendi pontok közül. Szita Károly köszönetet mondott a védekezés 107 napja résztvevőinek és minden polgárnak, aki betartotta az óvintézkedéseket. 

Kovács Gábor

Nehéz időszak van mögöttünk, de közösen győztesen kerültünk ki a járvány elleni küzdelem első szakaszából – mondta Szita Károly. Jelenleg egyetlen fertőzött sincs, és a járvány alatt összesen hét igazolt koronavírus-fertőzöttet kezeltek a városban. Házi karanténban 441-en voltak, főként külföldről hazatérők. Egyetlen haláleset sem történt, és a kaposvári idősotthonokba sem jutott be a kórokozó. A megyeszékhelyen 152 segítő naponta 620 időst látogatott, összesen 34 ezer adag ételt osztottak ki a járvány alatt. Az önkormányzat 200 millió forintot költött a védekezésére, s magánemberek és helyi vállalkozások is támogatták a vírus elleni küzdelmet. A város jelenleg is birtokol 58 ezer maszkot, 28 ezer kesztyűt és fertőtlenítőszereket, ezeket raktáron tartják, készülve egy esetleges második hullámra.

Áprilisban és májusban 649-cel több lett a munkanélküli Kaposváron, bár ezek egy részre külföldről hazatérő volt. A válság miatt a költségvetési bevételek csökkentek, a helyi tömegközlekedést például 177 millió forint veszteség érte. Az iparűzési adó 15 százalékos visszaesésére számítanak.

– Azonban egy felfelé ívelő pályára állítottuk Kaposvárt, és arra törekszünk, hogy mindenkinek visszaadjuk a munkáját. Ezért a gazdaságvédelmi intézkedéseknek rendelünk alá mindent, mert az a legfontosabb, hogy munka és egészség legyen – emelte ki a közgyűlésen Szita Károly. A képviselők döntésükkel egy vállalkozásfejlesztési alapot is létrehoztak, amelyen keresztül a Magyar Fejlesztési Bank 3 milliárd forinttal finanszírozza a helyi vállalkozásokat.

Július elsejével megszűnik az ingyenes parkolás – ami egyébként 100 milliós bevételkiesést okozott –, de a polgármester arra kérte a parkolóőröket: a jövő héten csak figyelmeztessenek. Az óvodákban nem lesz nyári szünet, mert a szülők nagy része szabadságon volt a járvány alatt. Az új tanévnek 2200 hellyel vágnak neki, és a nyár végére teljes lehet az óvodai kihasználtság.

 

Régi és új alpolgármesterrel dolgozik tovább a kaposvári városvezetés

Dér Tamás ezentúl a polgármester javaslatára főállású alpolgármesterként folytatja majd a munkáját. Mindez egy lépcsőfoka a helyi sportstruktúra átalakításának, amelynek a célja az, hogy egy a kaposvári új és régi sportlétesítményeket üzemeltető gazdasági társaság alakuljon a minél hatékonyabb működés érdekében. A sportiskolát és az uszodát nem vonták be az integrációba, amelynek a második körében a sportegyesületeket ösztönzik majd a bevételeket jobban felhasználó működésre. Szita Károly a közgyűlésen arra is utalt, hogy ősszel egy hasonló átalakítást terveznek a kulturális intézményeknél a hatékonyabb menedzselés érdekében. Végül egy új, tiszteletdíjas alpolgármestert választottak titkos szavazással. Szita Károly Pintért Rómeót, a Fidesz-KDNP frakció­vezetőjét javasolta, aki sokáig polgármesteri megbízottként is tevékenykedett. Az új alpolgármester letette az esküjét a közgyűlés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában