lila világ

2020.06.18. 12:00

Túrával egybekötött levendulaszüret

A Ságvár külterületén található Lándor-hegyi 2000 négyzetméteres levendulásban mintegy 900 tő levendulát telepítettek 2015-ben.

Gamos A.

Azóta vegyszermentesen gondozzák, így lehetővé teszik sokrétű felhasználását. Ebben az esztendőben a „Szedd magad!” felhívásra először látogathattak a területre az érdeklődők – tájékoztatott Nagyné Rácz Beatrix, az ültetvény tulajdonosa. A közel hetven szüretelő zömében Ságvárról jött, de érkeztek Siófokról, Ádándról, Balatonszabadiból, Nagyberényből, sőt Budapestről is.

- A területre a belépés és a fotózás ingyenes volt, lehetett levendulát vágni, de vásárolni is. Fontos volt éles vágóeszközt használni, hogy ne sérüljenek a tövek. Munka közben tanácsokat adtak a szedőknek a friss és szárított növény felhasználásáról, többek közt helyes tárolásáról, levendulazsák és szörp készítéséről. S mivel a levendulás az egyik ságvári nevezetesség, a Bújó-lik közelében fekszik, ezért sokan túrával kötötték össze a szüretelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában