Minden napra Balaton

2020.07.17. 15:22

A máriai kikötőben vár a Balatoros

Balatoros és hal erőleves gombóccal. Ezek az idei Év strandétele verseny legjobbjai. Előbbit, azaz a megreformált hurka-kolbászt Balatonmáriafürdőn kell keresni, a halas levesért Alsóörsöt kell célba venni.

Kolumbán Tünde

Hat éve fut az Év Strandétele verseny a Balatonnál, de a meglepő gyorsasággal mozgalommá fejlődött gasztro-bajnokságban olyan még nem fordult elő, hogy egyszerre két irányba kelljen nyújtani a győztesnek járó oklevelet. Eddig, mondjuk oklevél sem volt, amit minden bizonnyal kárpótolt a nyertesek körében az a felfokozott érdeklődés, ami az eredményhirdetést követően találta meg a győztes strandbüféket. Idén 24 egység nevezett a Balatoni Kör és a We love Balaton által közösen meghirdetett versenyre, és olyan erős mezőny jött össze, hogy a zsűritagoknak volt min vitatkozniuk.

Az újhullámos gasztrobajnokság csütörtöki díjátadóján kiderült, idén először a közönséget kérték arra, hogy ajánljanak helyeket, amiket előszűrt majd kifilézett a zsűri, így a végére hét strandegység között kellett megtalálni a győztest. A tavalyi győztes zamárdi bisztróban tartott eredményhirdetésen Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke ott folytatta a mondandóját, ahol egy nappal korábban, a strandok értékelésekor abbahagyta.

– Minőséget kell hozni, helyi alapanyagból és meg kell hallani, hogy változásra van szükségünk abban is, hogy milyen ételeket kínálunk a strandokon – mondta Lombár Gábor.

A strandétel verseny, vagy ha úgy tetszik az egyedi, balatoni „beach food” mozgalom szellemi atyja azt idézte fel, hogy a verseny első évében, még 2015-ben onnan indultak, hogy a Balaton, mint régió megítélésének legnagyobb keresztje a büfék alacsony színvonala volt. Kardos Gábor szerint azóta pozitív folyamat indult el és bár a kiváló alapanyagok beszerzésével és előállításával még sok a tennivaló, de a verseny hozza az elvártakat, hiszen a vendéglátóhelyek évről-évre komolyan készülnek az elismert megmérettetésre.

– Már ritka az infralámpás hekk. Azt kell megjegyezni, hogy retro nem stílusjegy, hanem a színvonal neve, az a nulladik szint, ahonnan már kimozdultunk – emelte ki Kardos Gábor, míg Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke többek között arról beszélt, hogy az egyesület célja a kezdetektől a balatoni szolgáltatási színvonal emelése, ami a 10 évvel ezelőttihez képest évről-évre exponenciálisan nő. Laposa Bence szerint a strandgasztronómia azért fontos, mert az a gasztrokínálatnak egy lazább formája, ami kellemes élményekkel párosul. A Balatoni Kör elnöke azt is hozzátette, hogy bár a strandok és a szolgáltatásaik egyre színvonalasabbak, el kell jutna oda, hogy a strandok jó és rossz időben is valódi közösségi térként működjenek.

Strandételben dél felé billen a mérleg

Bár az északi és a déli part megkülönböztetése tabu, azért az Év Strandétele verseny díjátadóján is elhangzott, hogy ezen a vonalon a déli part dominál. A hét döntősből ötöt a déli oldalon kell keresni.

Amit a győztes Balatorosról tudni kell, hogy a máriai kikötőben készül a helyi hentes hurka-kolbászából, mellé sült káposzta és burgonya kerül. A családi vállalkozásban működtetett étterem, a Port egyébként tavaly is remekelt a versenyben, akkor marhaszegyes ciabatta szendvicsükkel indultak.

Forrás: Port Étterem és Panzió

Balláné Vajas Éva a család képviseletében azt mondta, hogy kisebbik fia az újító ötletgazda. Az idei, könnyűnek nem nevezhető beach food megszületését a klasszikus büfékínálat ihlette, amiből sokáig nem hiányozhatott a hurka és kolbász. Ezt gondolták újra úgy, hogy a véreshurkára még bundát is adtak.

Az Év Felfedezettjét is a déli parton kell keresni, méghozzá Balatonbogláron. Az egy hónapja nyitott Spéci Hotdog & Krumpli az LSK (lellei süldő kifliben) fantázianevű hot doggal fut neki a nyárnak. A Spéciben saját sütésű kiflibe, egy lellei hentes kolbászát fektetik savanyított lilahagyma társaságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában