vélemény

2020.07.15. 11:30

Aki konzultál, beleszólhat a vírus elleni védekezésbe

A végéhez közeledik a konzultációs levelek kézbesítésének időszaka Somogyban: július 15-ig a legtöbben már megkapták a kérdőíveket, melyeket augusztus 15-ig kell visszaküldeni. A nagy társadalmi támogatottságú intézkedések hatékonyak a járványok ellen, ezért most különösen fontos a véleményadás.

Kovács Gábor

Választhatnak a válaszadók, hogy a koronavírus-járvány esetleges második hullámának esetén mely intézkedéseket támogatnának: ilyen a kijárási korlátozás bevezetése, a rendezvények korlátozása, a távolságtartás elrendelése, a védett idősáv a 65 év felettieknek, a maszkviselés elrendelése, a védekezéshez szükséges eszközök kivitelének korlátozása, az országhatárok lezárása, az ingyenes parkolás vagy áttérés a digitális oktatásra.

Abban is dönthetnek az emberek, hogy a járványügyi készültséget mindaddig fenn kell-e tartani az egészségügyben, amíg reális a járvány visszatérésének kockázata. A konzultációban arra is választ adhatunk, hogy tovább erősítsük-e az idősotthonok járvány­ügyi védelmét?

Felmerül a kérdés, hogy a kormánynak kell-e arra törekednie, hogy a védekezéshez szükséges felszereléseket Magyarországon lehessen előállítani, csökkentve a kiszolgáltatottságunkat. A válaszadók eldönthetik, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a járvány idején az iskolás gyermeket nevelő családok és a tanárok számára legyen ingyenes az internet.

A magyar emberek egészségének és biztonságának védelme mindennél fontosabb. Éppen ezért a kormány úgy döntött: a járvány elleni védekezésnek nem lehet pénzügyi akadálya, és a terhek viseléséből mindenkinek ki kell vennie a részét, de vajon a bankok és multinacionális vállalatok is járuljanak hozzá a védekezés költségeihez?

A koronavírus-járvány súlyosan érintette a világ összes gazdaságát. Magyarországon is gazdasági visszaesés várható, bár kisebb, mint Nyugat-Európában. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a gazdaság talpra állításához előnyben kell részesíteni a magyar termékek, szolgáltatások vásárlását, és népszerűsíteni kell a magyar turizmust. Ez elfogadható?

A világjárvány nemcsak az egészségünket, hanem a munkahelyeinket is veszélyezteti. Ezért a kormány úgy döntött, annyi munkahelyet hoz létre, amennyit a vírus elpusztít. A munkahelyek védelmét szolgálják a beruházási támogatások, a képzési programok és az adócsökkentések is. A kérdés az, hogy a kormánynak a járvány elmúltával is fenn kell-e tartania a munkahelyvédő és -teremtő programokat?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában