a szomszéd fűje mindig zöldebb

2020.07.11. 15:30

Birtokaik szépségével versenyeznek a gazdák

Negyedik alkalommal keresik a legszebb magyar birtokot. Az országos versenyre két somogyi gazdálkodót is jelöltek, akiknek terciáit már megjárta a harminc zsűritag. Csütörtökön Szentgáloskéren járt a zsűri, hogy Hársházi Péter birtokát vegyék górcső alá.

Góz Lilla

A somogyi gazda 1994 óta foglalkozik növénytermesztéssel. Másfél hektáron kezdte, ma már 287 hektáron gazdálkodik. – Mezőgazdasági gépészmérnökként végeztem, majd a somogysárdi téeszben dolgoztam és édesapámmal együtt kezdtünk növénytermesztésbe – sorolta. Jelenleg búzával, árpával, kukoricával, repcével és napraforgóval foglalkoznak. A versenyben lévő másik somogyi gazdálkodó Mihalecz András. Somogyudvarhelyen murray grey és angus marháival ismerkedhetett meg a szakmai grémium 550 hektárnyi legelőn. – Szarvasmarha tenyésztéssel húsz éve foglalkozom, a murray greyt pedig öt éve elsőként hoztam be Magyarországra, amely ausztrál fajta rendkívül jól alkalmazkodik a szélsőséges klimatikus viszonyokhoz – mondta el Mihalecz András.

A somogyi gazdálkodó minden évben kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra. Idén a kaposvári kórházat segítette egymillió forinttal a koronavírus elleni védekezésben, az előző években pedig pécsi rákbeteg gyerekeket gyógyító szervezetet támogatott. – Idén negyedik alkalommal hirdettük meg az országos versenyt – mondta el Mátrai Zoltán ötletgazda. A cél ugyanaz, mint a korábbi években, szeretnék bemutatni a szakmailag magas színvonalon működő birtokokat, lássák az emberek, hogyan termelik az élelmiszert számukra. Idén is hét kategóriában keresi a legszebb birtokokat a 30 fős szakmai zsűri, naponta 3-4 telephelyre látogatnak el. Őszi gálán vehetik át a kategóriák győztesei az elismerésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában