Minden napra Balaton

2020.07.17. 13:53

Szesztilalom a nyár fővárosában

Siófok teljes területén tilos a közterületi alkoholfogyasztás, a boltok este tíztől reggel hatig nem árulhatnak alkoholt, ha mégis, bezárják őket. Az alkoholstop augusztus elsejétől érvényes!

K.T.

Átment az alkoholstop, augusztus 1-től Siófok teljes területén tilos a közterületi alkoholfogyasztás. Az éjjel-nappali üzletek emellett csak akkor lehetnek nyitva este 10 és reggel 6 között, ha ebben az időben nem árulnak alkoholt.

A jövő hónap első napjától már nemcsak a parti sávban tilos az utcai alkoholizálás Siófokon, a tiltás augusztustól a teljes városra kiterjed. Az erről szóló rendeletet csütörtökön fogadták el a siófoki képviselők a polgármester javaslatára. Lengyel Róbert még a hónap elején jelentette be, hogy az egész városra kiterjesztené a közterületi alkoholfogyasztás tilalmát, és azt is megtiltaná, hogy az üzletekben éjszaka alkoholt lehessen vásárolni. A terv pro és kontra egyaránt hullámokat vert, a véleményesek közül azok voltak hangosabbak, akik nem értik a szigorítást a nyári bulifőváros részéről. Az elfogadott rendelet kivételeket is felsorol, így a tiltás nem vonatkozik a strandokra, a vendéglátóhelyek előkertjére és teraszára vagy éppen a kitelepülések területére.

Ugyanígy a városi programok idején, a rendezvény területét sem érinti a szesztilalom, amihez szorosan kötődik egy másik, ugyancsak csütörtökön elfogadott rendelet-módosítás. Ez az éjszaka is nyitva tartó üzleteket korlátozza, legyenek azok Siófok bármely pontján. A boltok ezután csak akkor lehetnek nyitva éjjel, ha este 10 és reggel 6 között nem árulnak palackozott szeszesitalt, és erre a vásárlóikat is figyelmeztetik. Ez a rendelet sem érinti a büféket, a szórakozóhelyeket vagy épp a rendezvényeket.

A képviselők a csütörtöki ülésen elfogadták azt is, hogy a Petőfi sétány péntektől augusztus 30-ig ismét rendezvényterületként működjön, ami együtt jár azzal, hogy a hétvégétől újra lesznek beeresztő pontok biztonsági őrökkel.

 

Aggályos döntéseket kérdőjeleznek meg a kormánypárti képviselők

 

A képviselőtestület ülése után sajtótájékoztatót tartottak a város kormánypárti képviselői, ahol arról is beszéltek, hogy az alkoholfogyasztás tilalmával és a szeszesital árusításával kapcsolatos korlátozó rendeletek hosszú utat tettek meg a múlt heti bizottsági tárgyalás óta. A téma az országos sajtót is megmozgatta, akárcsak a helyi közvéleményt. A képviselők úgy fogalmaztak, jogilag aggályosnak tartják, így nem tudták elfogadni a korlátozásokat kiterjesztő rendeleteket. Furcsállják azt is, hogy a Petőfi sétány biztonsági őrzéssel összefüggő, rendezvényterületté nyilvánítása úgy került a testület elé, hogy a bizottságok az ülés előtt nem tárgyaltak róla.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is: a veszélyhelyzet megszüntetése óta a csütörtöki volt a képviselők első, rendes ülése. Lengyel Róbert polgármester ennek ellenére nem számolt be azokról az egyszemélyes döntéseiről, amiket a veszélyhelyzet ideje alatt hozott, ugyanakkor a saját maga által vezetett Becsülettel Siófokért Egyesület frakciójával – a veszélyhelyzettel összefüggő – több milliós költségvetési módosításokat fogadott el. – Az elmúlt hónapokban olyan döntések is születtek, melyek egyáltalán nem voltak szükségszerűek – jegyezték meg a Fidesz képviselői példaként említve, hogy a veszélyhelyzet megszűnésének napján a polgármester 25 millió forintig a saját hatáskörébe utalt minden beszerzést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában