indul a szezon

2020.08.03. 14:00

Édes dinnyével kerekebb a világ a darányi határban

Míg harminc évvel ezelőtt nem kellett amiatt aggódni, hogy megég-e a dinnye a tűző napon, ma már ennek figyelése is feladat a gazdáknak. A darányi mézédes is előbb raktárba kerül, ahonnan csak néhány nap után viszik el a kereskedők.

Koszorus Rita

Fotó: TIBOR KOVACS

Perzselve sütött a nap a darányi dinnyeföldön, ahol a délelőtti órákban csak három napszámos szedte a dinnyét. Egyikük – Marika néni – igazi dinnyeszakértő, hiszen az elmúlt harminc esztendőben csak ezzel foglalkozott. Ottjártunkkor is késsel a kezében járta az ültetvényt. Amikor arról érdeklődtünk, hogyan kell kopogtatni a dinnyét, hogy a legjobbat válasszuk, csak legyintett. – Az mindegy – mondta, majd kezébe fogott egy megtermett görögöt, és a héját kezdte tanulmányozni. – Látja ezeket az ereket rajta? – mutatott a dinnyére. – Az fontos, hogy ezek mit mutatnak. Sokszor csak egy árnyalat alapján döntöm el, melyiket szedem le.

A sokéves tapasztalatnak köszönhetően tekint ilyen szakértő szemmel az érett görögökre. Ezek a dinnyék már másak, mint egykor voltak. – Tökre oltom rá a dinnyét – magyarázta Kulcsár Gergely gazdálkodó, aki legalább hétféle fajtával foglalkozik azt keresve, melyik tűri a legjobban az időjárást, s produkálja a legformásabb termést. – A Rubint mindent visz, azt keresik a legjobban és ez a legédesebb. De azt figyeltem meg, hogy jobban bírják azok a dinnyék az esti hidegeket, amelyek nem saját gyökérről nőttek. Ezért oltjuk őket tökre, mert mélyebb a gyökérzetük, jobban bírják a hőingásokat.

Kétleveles állapotig kineveli a tököt, és arra oltja a dinnyét Kulcsár Gergely. Mondják, hogy így tök íze van, de a gazdálkodó határozottan leszögezte: a szilvának sincs mandulaíze attól, hogy abba oltják. Ez csupán egy biostratégia, hogy a gombákra, hőingadozásra ellenállóbbak legyenek a növények. Merthogy a vásárlóknak nem mindegy, milyen a gyümölcs külleme és milyen belül a húsa. Márpedig ezeket az időjárás befolyásolja, ha például hirtelen növekedésnek indul a termés, megreped a közepe, amit aztán nem szívesen fogyasztanak a vevők.

A szépséges külső finom belsőt takar

A formátlan darabokat sem szívesen teszik az asztalra, s a vastag héj is taszító. Az akkor lesz vékony, ha elég időt tölt a gyümölcs a napon. Csakhogy a magas UV-sugárzás miatt megégne a héja, így aztán leszedik, de pihentetik, hogy vékonyodjon a héja és cukrosodjon a húsa.

Van az éghajlatváltozásnak jó oldala is, hisz manapság még szeptember közepén is van dinnye. Legalábbis a darányi gazda arra készül, hogy még a vénasszonyok nyara is gyümölcsöző lesz a számára. – Most egy kicsit erősíteni próbáljuk a növényeket, ezért nem öntözünk alá, hogy verjen új gyökeret és akkor, ha minden igaz, szeptember közepéig lesz dinnye. Abból még 6-8 kilósat is lehet majd szedni – mondta.

A darányi dinnye a Balaton-parton, Kaposváron, de Keszthelyen és Zalaegerszegen is kapható. A felvásárló Sellyén veszi át, ám Kulcsár Gergely azt mondta: nagyon alacsony a felvásárlási ár és magasak a szállítási, előkészítési költségek, úgyhogy akár 25 forintra is csökkenhet így a kilónkénti nyereség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában