Minden napra Balaton

2020.08.02. 15:30

Az égből vadásznak a parlagfűre

Megkezdődött Somogyban a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítése. A Somogy Megyei Kormányhivatal növényvédelmi felügyelői és a földhivatal kollégái két napon át ellenőrzik a levegőből a somogyi szántókat, legelőket.

Góz Lilla

Kedden délelőtt Siófok-Kiliti reptérről szállt fel a Készenléti Rendőrség helikoptere. Rajtuk növényvédelmi szakemberek, akik a levegőből ellenőrzik, hogy a földhasználók és a földtulajdonosok még időben, a gyomnövény virágbimbóinak megjelenése előtt elvégezték-e a parlagfű-mentesítést és a vegetációs időszak végéig fenntartják-e ezt az állapotot. Ahol nem így történt, ott a terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően 15 ezer forinttól akár 5 millió forintig terjedő büntetést is kiszabhatnak, továbbá az eljárás költségeit is meg kell térítenie a földtulajdonosnak vagy földhasználónak.

A Somogy Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a törvényi szabályozásból kikerült a július elsejei határ­idő, a tavalytól hatályos rendelkezés szerint már a parlagfű virágbimbós állapotának kialakulása határozza meg a bírság kiszabásának lehetőségét. Ez a változás egyaránt vonatkozik a kül- és belterületi ingatlanokra. 2018-ban 149 fertőzött foltot mértek be a kormányhivatal szakemberei 450 hektárnyi területen. Tavaly 92 fertőzött foltot találtak 388 hektáron. 159 tulajdonos, illetve földhasználó kapott büntetést, összesen 77 esetben szabtak ki növényvédelmi bírságot 6,2 millió forint értékben.

– Egy-két hete olyan pollenkoncentrációt ért el a parlagfű, amely már tüneteket okoz – mondta el Berta Gyula tüdőgyógyász-allergológus. Hozzátette: az asztmásoknak fel kell készülniük gyógyszerekkel, a növényre allergiásoknak pedig orr-és szemcsepp javasolt. Megjegyezte: a július vége még a kezdet, a tünetek az emelkedő pollenkoncentráció miatt tovább erősödnek augusztusban.

Egyetlen tő és sok ezer mag

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kampányt indított a gyomnövénnyel szembeni sikeres védekezés érdekében. Arra hívják fel a figyelmet, hogy a parlagfű irtása nemcsak az allergiásoknak fontos, hanem a termelőknek is, hiszen a parlagfűvel szennyezett területeken jelentős terméskieséssel lehet számolni. Egyetlen tő parlagfű is több ezer magot termel, ami a következő évben már csírázik, újabb és újabb pollenszóró növényeket létrehozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában