szállásadók

2020.09.21. 09:00

Elmaradó bevétel: péntek lett az új szombat a nyáron a Balatonnál

Nem tudták behozni a nyári hónapokban az előszezon elmaradása miatt keletkezett hiányt a somogyi szállodák. Noha olyan sok időt töltöttek a turisták a Balatonnál, hogy a péntek lett az új szombat.

Koszorus Rita

A nyári hónapokban sokan választották a hazai szálláshelyeket, de Somogyban még így sem sikerült ledolgozni a hátrányt. – Csak szépíteni tudtunk – mondta Kiss Annamária, a zamárdi Hotel Wellamarin marketingvezetője –, bár az augusztus kicsivel jobb eredményeket hozott, mint tavaly. Nyáron telt házzal működik a szálloda, és azt már nem lehet bővíteni. Amiben előrelépést értünk el, az az extra szolgáltatásaink kereslete, nőtt a bevételünk, mert így magasabb volt a nálunk elköltött jövedelem.

Kiss Annamária szerint az őszi jó idő csak egy tényező, mert a céges rendezvények hiányoznak a hotel számára. – Voltak olyanok, amelyeket tavaszról tettek át őszre és olyanok is, amelyeket általában ősszel szerveznek meg nálunk – mondta a turisztikai szakember. – Azt látjuk, hogy nem rendelnek és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nincs is fix rendezvény. Az ezekhez kapcsolódó foglalások mindössze tíz százalékát tartják meg.

A kieső céges rendezvények miatt nehéz a siófoki Hotel Yacht Wellness helyzete is. – A koronavírus második hulláma eltörölte a rendezvényeket, céges eseményeket – fogalmazott Orbán Bence, a szálloda értékesítési vezetője. – Figyelembe véve azt, hogy a főszezonon kívül jelenleg Siófokon a rendezvényekből származó bevétel teremti meg a lehetőségét az éves szállodai működésnek, ez a helyzet újra igen nagy kihívás elé állítja a hotelek vezetését. Nem egyszerű feladat a folyamatos üzemeltetés biztosítása, valamint a teljes alkalmazotti létszám megtartása.

A létesítmény menedzsmentje arra készül, hogy a koronavírus-járvány télre lecseng és minimalizálhatják a veszteségeket. Ám Orbán Bence hozzátette: erre jelenleg kevés az esély.

Még egy bezárást bizonyosan nem élne túl ez az ágazat

A Kapos Hotelben több a lemondás, mint a foglalás. – A külföldiek nem jönnek, a magyarok az iskolakezdés következtében nem utaznak, az üzleti vendégek jöhetnének, de ők is nagyon meggondolják ezt – mondta kérdésünkre Gergely Ica, a Kapos Hotel marketingigazgatója. – Visszamondták a nagy foglalásokat és az elmaradó Gyermekszínházi Biennálé is nagy kiesés számunkra, mert több társulat nálunk szállt volna meg. A 23 órai bezárás miatt pedig arra számítunk, hogy az októberi lakodalmakat is lemondják a családok.

Gergely Ica úgy fogalmazott: azt is nehéz megjósolni, holnap mi lesz. Még egy bezárást nem élne túl az ágazat, részleges szünetet pedig a műszaki adottságok miatt nem tudnak megoldani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában