várt nyitás

2020.09.28. 11:30

Újra gyerekzsivajtól hangos a bölcsőde

Több mint két évtizedes kihagyás után újra van Böhönyén bölcsőde. Az önkormányzat pályázati forrásból újította fel az elavult épületet, amelybe augusztus óta 21 gyerek jár. Nagy az érdeklődés a férőhelyek iránt, szükség esetén bővítenek.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Több mint két évtizedes kihagyás után újra van Böhönyén bölcsőde. Az önkormányzat pályázati forrásból újította fel az elavult épületet, amelybe augusztus óta huszonegy gyermek jár. Nagy az érdeklődés a bölcsőde iránt, szükség esetén bővítenék is.

Telnek a vödrök a Bóbita Bölcsőde homokozójában. Szorgosan lapátolnak az őszi napsütésben a gyerekek gondozóik vigyázó szemei előtt. Egy édesanya izgatottan figyeli kislánya első napjait itt. Blanka két éves lesz és most szoktatják be a bölcsődébe. – Van egy óvodásunk is, és úton van a harmadik gyermekem, nagy segítség a bölcsőde, könnyebben el tudok menni orvoshoz, ügyet intézni – mondta el Turda Marianna.

Augusztus negyedike óta huszonegy helyi és környékbeli gyerekeket fogadnak a huszonnégy gyermek ellátására alkalmas bölcsődében. – Sok helyi család nagyon várta, hogy elkészüljön az épület és a szülők visszamehessenek a munka világába. S van, ahol a szociális hátrányok leküzdése miatt javasoljuk, hogy a kétéves gyerekek hozzánk kerüljenek – mondta el Mezőfi Attiláné, a helyi óvoda és bölcsőde vezetője. Hozzátette: a modern épületben tágas terek és teljesen felszerelt csoportszobák fogadják a csöppségeket. A picikék hat hónapos kortól járhatnak ide , a legfiatalabb bölcsis most másfél éves.

Mezőfi Attiláné megjegyezte: a mai kor kisgyermekei körülbelül kétévesen válnak társas lénnyé és az intézményben olyan eszközökkel találkoznak, amelyek segítik fejlesztésüket.

– Jelenleg még van pár helyünk a bölcsődében, maximum huszonhat gyermeket tudunk fogadni a szabályok szerint. A védőnők adatai szerint a következő időszakban is lesz utánpótlás, szükség lehet a jövőben a további bővítésre – mondta el a bölcsőde vezetője. Elmondta azt is, hogy mielőtt megnyitottak, a helyi óvodában harminc feletti kiscsoportos létszám volt, ami már túl nagy a hatékony nevelés szempontjai szerint. A bölcsőde révén jelenleg pedig huszonnégy gyermek van ott.

Korábban a kilencvenes évekig volt bölcsőde a somogyi településen, az intézmény bezárását követően orvosi rendelő működött a helyén. Ezt követően pedig üresen állt az épület és állaga leromlott volt.

– Az élet igazolta, hogy valós igény van Böhönyén bölcsődére, amely a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 150 millió forintos forrásból valósulhatott meg – mondta el Zsoldos Piroska Márta polgármester. A helyiek mellett hat környékbeli településről fogadnak itt gyermekeket. Már látható, hogy a kicsik szobái a jövőben sem ürülnek majd ki.

– Hosszú távra tervezünk, szeretnénk segíteni a munkába visszatérő édesanyáknak és igény esetén bővítünk – jegyezte meg a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában