csomagjaink

2020.10.19. 09:00

Már októberben érdemes rendelni a fa alá

Már most érdemes megrendelni a karácsonyi ajándékokat külföldről. A Magyar Posta Zrt. adatai szerint a távol-keleti országokból érkező csomagok átfutási ideje hat-nyolc hét is lehet, a koronavírus-járvány miatt azonban elképzelhető, hogy még ennél is több lesz.

Marosi Gábor

Csak másfél hónap múlva lesz „Black Friday”, azaz fekete péntek, de már most nagyon sok üzlet és internetes áruház kínál különféle kedvezményeket. Szakemberek szerint a jelenlegi leárazásokat is már azért hirdetik meg a boltok, hogy a vásárlók apránként minden ajándékot be tudjanak szerezni karácsonyig.

A Magyar Posta Kommunikációs Osztálya megkeresésünkre elmondta, a koronavírus-járvány befolyásolja a külföldről érkező csomagok szállítási idejét, mivel az egyes útvonalak a járványhelyzettől függően bármikor bedugulhatnak, vagyis a csomagok felhalmozódhatnak.

Az Európai Unión kívülről érkező küldeményeknél tavasszal komoly visszaesést tapasztaltak. Kínából például egyharmaddal kevesebb csomag érkezett, mint egy évvel korábban. Júliusra azonban, helyreálltak a szállítási útvonalak, normalizálódott a helyzet, és körülbelül annyi áru érkezett, mint korábban.

A Magyar Posta Zrt. kiemelte, a járvány miatt jelenleg is vannak olyan országok, amelyekbe nem szállítanak. A bejövő nemzetközi küldemények esetében pedig bizonytalan, hogy egy-egy szállítási útvonal mikor „dugul be” újra. Általánosságban azonban elmondható, hogy a külföldről rendelt termékek szállítási ideje leginkább attól függ, honnan rendelték. A posta tapasztalatai szerint, a karácsonyra rendelt ajándékok átfutási ideje, távol-keleti országok esetében, legalább 6-8 hét, de ennél több is lehet. A szállítási idő abban az esetben változhat, ha a küldeményt vámeljárás alá vonják, vagy a járvány miatt az útvonal akadályoztatott lesz. Hozzátették: az Európai Unióból rendelt csomagok szállítási ideje jellemzően egy-két hét.

A posta adatai szerint, a legtöbb külföldről rendelt termék továbbra is Kínából származik. Ezek többsége olyan küldemény, melyeket dolgozóik a postaládákba is be tudnak tenni. Viszont, ha valamelyik csomag az alakja vagy a mérete miatt nem fér be a ládába, akkor azokat a küldeményeket a postán lehet átvenni, erről SMS-t is küldenek. A tapasztalatok szerint a legtöbben étrend-kiegészítőket, ruházati termékeket, kozmetikumokat, elektronikai kiegészítőket, kerékpár- és motorkerékpár-alkatrészeket, egészségügyi védőeszközöket, maszkokat, gumikesztyűket, a levegő fertőtlenítésére alkalmas ózongenerátorokat rendelnek.

Nem drágább a boltban, mint ha a neten rendelnénk

Borbély Csaba, a Somogyi Műszaki, Természettudományi és Közgazdasági Szakemberek Egyesületének elnöke elmondta, interneten keresztül biztonságosan és kényelmesen lehet beszerezni a különféle termékeket. A járványhelyzetben viszont a csomagküldő szolgálatok leterheltek, karácsonykor pedig többszörösére emelkedik a forgalmuk. Kiemelte: a legtöbb terméket már helyben, a boltokban is meg lehet vásárolni, ráadásul nem kerül többe, mint ha az internetről rendelnénk meg. Hozzátette: a kisebb értékű ajándékokat érdemes helyben megvásárolni, így a szállítási költséget nem kell kifizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában