hiány

2020.10.26. 11:30

Négy hónapot várunk egy villanyszerelőre, hármat a kőművesre

Egy friss felmérés összesítette, hány napig kell várnunk a mesteremberekre. Ráadásul a várakozási idő tovább nőhet, jövőre ugyanis 3 millió forintot is visszaigényelhetnek az államtól azok, akik felújítják a lakásaikat.

Kovács Gábor

Egy építőanyagipari nagykereskedő cég felmérése szerint átlagosan 119 napot kell várniuk a megrendelőknek egy mesteremberre a megkereséstől számítva a munkakezdésig. A leghamarabb a kőművesek érkeznek meg, átlagosan 88 nap alatt, míg a legtöbbet a villanyszerelőkre kell várni, sokszor akár 4 hónapot is. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége szerint továbbra is nagy gondot jelent a szakemberhiány, bár az ágazat megrendelései 25 százalékkal csökkentek tavaly óta, feltehetően a járvány miatt.

Megkérdeztünk somogyi mestereket, náluk hogy áll a helyzet. A villanyszerelők nem sok jóval biztattak, de kőművest már hamarabb lehet találni megyénkben, ha tudjuk, hol érdemes keresni.

– Több hónap várakozási időre kell számítani, de attól függ, hogy mekkora projektről van szó – felelte érdeklődésünkre Pálfi Norbert, zamárdi villanyszerelő. – Túl vannak terhelve a villanyszerelők, s nincs szakutánpótlás. A régi mesterek lassan kiöregednek, ők már sokat dolgoztak, már nem fognak kapkodni senkinek a kedvére. Általában 30 kilométeres körzetben csak egy villanyszerelő dolgozik a településeken. Közben az építőipar árai elszálltak a csillagos égig.

Ha a Balaton-parttól a megye belseje felé haladunk, kis szerencsével bukkanhatunk ráérősebb villanyszerelőre. A nagyatádi Kovács József azt ígéri: már egy hónap múlva megérkezik, de ő csak másodállásban dolgozik, ezért csak annyi munkát vállal, amennyivel elbír.

A kőművesek most akár gyorsabban is megérkezhetnek az országos átlagnál, mert a koronavírus-járvány második hullámában némi visszaesést tapasztalt Nagy Tibor, aki Siófok környékén öt tagú csapatával vállal munkákat.

– Az utóbbi pár hétben azt vettük észre, mintha kevesebb lenne a munka. Lehet, hogy az emberek nem jó helyen keresgélnek – mondta a siófoki kőműves. – Ránk leginkább az internetről bukkannak. Most a vírus miatt az emberek nem mernek annyit költeni, bizonytalanok. Azonban mi is arra számítunk, hogy jövőre fellendülés lesz az építőiparban, sokat számít majd hogy beindul az ígért lakásfelújítási program.

Akár 3 millió forintot is visszaigényelhetnek az államtól azok, akik jövő évtől kezdenek lakásfelújításba. Az otthonfelújítási kedvezményre a legalább 1 gyermeket nevelő családok jogosultak, és a teljes felújítási összeg felét fizeti az állam, maximum 3 millió forintig, de az igénylőknek valószínűleg meg kell előlegezniük az összeget, melyet az állam utólag térít meg.

Fél év kell a jó szakemberre

Nehéz megfelelő mesterembert találni, ezért nem ritka, hogy akár fél évet is várni kell a jó szakemberre, erősítette meg Győri Imre, a Kadarkúti Ipartestület elnöke. Mindenhol szakemberhiány van, a megye kistelepülései is érintettek, mert akiknek volt lehetőségük, másutt kerestek munkát, jobb kereseti lehetőséget remélve. Győri Imre azt nagy problémának tartja, hogy az OKJ-s képzésen nem biztos, hogy olyan minőségű képzéshez jutnak a jelentkezők, mintha három-négy évig szakirányú iskolát végeznének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában