kalandpark

2020.10.30. 09:00

Nem játék, ha a nagy mélység hív kalandra

Évente egyszer kötelezően, használat előtt pedig naponta ellenőrzik a somogyi kalandparkokat az üzemeltetők. Akik azt eddig is egybehangzóan állították, hogy a parkok üzemeltetése nem gyerekjáték, ám a közelmúltbeli, Vas megyei halálos kimenetelű baleset még inkább ráirányította a figyelmet a szabályok szigorú betartásának fontosságára.

Marosi Gábor

Egy keszthelyi gimnazistacsoport több diákja is a mélybe zuhant az elmúlt héten a Vas megyei Gyöngyösfaluban található kalandparkban, ahol a kötélpályát tartó egyik fa kidőlt, magával rántva még egy fát, és vele együtt mindenkit, aki az akadálypályán tartózkodott. Egy tizenhat éves fiú olyan szerencsétlenül esett, hogy súlyos koponyasérülést szenvedett, és a helyszínen életét vesztette, két társát pedig kórházba szállították.

A tragédia kapcsán óhatatlanul felmerül a kérdés az emberben, vajon a somogyi kalandparkok kötélpályái és más játékelmei mennyire biztonságosak. Csiszár Szilárd, a Balatonboglár Kalandpark ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, a pályákat több szempont alapján évente felülvizsgálják, az engedélyeket pedig minden évben kötelezően megújíttatják. Kiemelte azt is, hogy a boglári pályát májusban avatták fel, egy hónap után újra átvizsgálták, szeptemberben pedig ismét meghúzták a csavarokat és megfeszítették a köteleket.

– Naponta ellenőrizzük a pályákat – mondta a vasi tragédia kapcsán érdeklődésünkre Sajtós Krisztián, a Zamárdi Kalandpark marketingvezetője. – Emellett van egy fő vizsgálat, amit tavasszal, nyitás előtt végeztetünk el minden évben. Ehhez tartozik egy talajradar-ellenőrzés, valamint egy faröntgenezés is. Utóbbira azért van szükség, hogy a fa belső állapotát megismerjük. Persze év közben is vannak vizsgálatok, hiszen, ha a pályát élő fára építették, akkor követni kell a növény mozgását és fejlődését. Természetesen, ha indokolt, akkor bizonyos elemeket az élő fáról oszlopokra helyezünk át.

– A legmagasabb szinten kell betartanunk a biztonsági előírásokat – folytatta. – Erre figyelmeztet ez a tragikus eset is. Tíz éve vagyunk Somogyban, de szerencsére komoly baleset nem történt nálunk. Mivel nagy a forgalmunk, ezért minden évben lehetőségünk van arra, hogy jó minőségű eszközöket és felszereléseket vásároljunk. Több év garancia van a kötelekre, kesztyűkre, de ha valami hibát látunk rajtuk, akkor azonnal cseréljük. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy egy kalandpark üzemeltetése nem játék – tette hozzá Sajtós Krisztián.

 

Biztonság és kényelem, ez a sorrend

Handó János, a patcai Katica Tanya tulajdonosa elmondta, náluk első szempont a biztonság, ezután jöhet csak a kényelem. Kalandparkjukban súly- és magasságkorlátozás is van, amelyeket mindenkinek kötelező betartania. Kiemelte, minden tavasszal megvizsgálják a kötélpályákat, a tanya kijelölt dolgozói pedig naponta ellenőrzik az állapotukat. A kötélpályákat csak szárazon lehet használni, nyirkos időben senkit sem engednek fel. – Egy cég is ellenőrzi a pályák állapotát – hangsúlyozta érdeklődésünkre Handó János. – Megnézik a köteleket, csavarokat, sisakokat, beülőket, karabinereket, és ha egy apró kopást is találnak, akkor rögtön kicserélik. Természetesen nemcsak a kötélpályát, hanem a mászófalat és más játékelemet is rendszeresen ellenőrizni kell – tette hozzá a Katica Tanya tulajdonosa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában