erdélyi közoktatás

2020.10.21. 14:00

Szótárt kapott a székely emberek megértéséhez

Somogyiként a munkássága utolsó 18 évét az erdélyi magyar közoktatás felvirágoztatására fordította Csapó János, aki kiszámolta, hogy ennyi idő alatt 188-szor tette meg a Kaposvár–Csíkszereda távolságot. Még szótárt is kapott, hogy értse a székelyeket, de aztán tankönyveket írt nekik az egyetemi tanár.

Kovács Gábor

Csapó Jánosnak a Kaposvári Egyetemen, majd a Debreceni Egyetemen keresztül vezetett az útja Székelyföldre. Ahogy visszaemlékezett, kezdetben alig volt magyar professzor, aki hozzá hasonlóan Erdélyt választotta volna.

– 2001 végén kaptam felkérést egy idősebb kollégámtól, és őszintén megmondom, hogy először kerestem a térképen Csíkszeredát, ami túl távolinak tűnt – idézte fel az egyetemi tanár. – Azóta az utat 188-szor jártam meg, ami 350 ezer kilométert jelent. Megszerettem a környezetet és az erdélyi embereket. Mások mint mi, nem jobbak nem rosszabbak, csak mások. Eleinte kicsit furcsának tűntek, de aztán én is igazodtam hozzájuk. Már tudok „székelyül”, ehhez segítségül kaptam egy székely–magyar szótárt, mert néha nehezen értettem, amit mondtak, ugyanis használnak román szavakat, tájszavakat és régi magyar szavakat egyaránt.

2002-ben kezdett tanítani az Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karán először élelmiszerkémiát, majd biokémiát, élelmiszer-analitikát. Ezeket a tárgyakat apránként átadta a fiatal kollégáknak, jelenleg online 4 tárgyat tanít: funkcionális élelmiszereket, az élelmiszer-hamisítást, a tejipari technológiát és az élelmiszerkémiát.

– A Sapientia Egyetemen 2005-ben alapítottuk meg az élelmiszertudományi tanszéket, amelynek első tanszékvezetője voltam 5 éven át – emlékezett az oktató. – Aztán a román hatóságok hoztak egy törvényt, hogy vezető beosztásban tanszékvezető csak román állampolgár lehet egyetemi tanár, és ezt már nem vállaltam, annak ellenére hogy Romániában hitelesítették minden diplomámat és a tudományos okleveleimet.

Ezután beosztott egyetemi tanárként dolgoztam tovább, amíg el nem értem a 70. életévemet. Emiatt a munkaviszonyom szeptemberben megszűnt, de óraadóként továbbra is tanítom a négy tantárgyat.

Ezerkétszáz tudományos publikációt írt a mai napig

A Sapientia a nulláról indulva ma már a felső egyharmadban van a román egyetemek között és nagyon szépen haladt előre, értékelte az eltelt éveket. Az utolsó öt évben Sepsiszentgyörgyön is tanított biokémiát és az általános kémiát. Hárman védték meg nála a PHD disszertációjukat a doktorandusz hallgatók közül, és másik három van folyamatban. A Szennán született Csapó János az 52 éves tudományos pályafutása alatt összesen több mint 1200 publikációt jelentetett meg, írt 330 tudományos közleményt, ebből 174-et angolul. 600-nál több tudományos konferencián tartott előadást, közülük 300-at angol nyelven. A Kaposvári Egyetemen korábban tudományos dékán-helyettes volt, a Kémiai Intézet igazgatója, és a Biokémiai tanszék vezetője. A mai napig, több esetben társszerzőivel együtt írt 43 tankönyvet, 50 felsőoktatási jegyzetet, oktatási segédanyagot (egy részüket angolul), melyekből Magyarország és Székelyföld több egyetemén és főiskoláján tanulnak a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában