közlekedés

2020.11.21. 19:30

Érezhetően csökkent a balesetek száma a megyében

A tavalyi év első félévéhez képest több mint tíz százalékkal csökkent a közlekedési balesetek száma Somogyban idén január és június között. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a járvány első hullámában kevesebben ültek autóba.

Marosi Gábor

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adati szerint 2019-ben 226, míg 2020-ban 198 baleset történt.

Ezzel arányosan a sérültek száma is kevesebb volt az idei év első felében. Könnyen kétszázan, súlyosan hatvanhárman sérültek meg, öten pedig meghaltak. Tavaly január és június között viszont 225-en könnyen, 70-en súlyosan megsebesültek, míg nyolcan életüket vesztették.

Pohner István, a Kapos ATI Autós-, Motoros iskola vezetője megkeresésünkre elmondta, a koronavírus-járvány tavaszi első hullámában kevesebben ültek autóba, ezért is csökkenhetett a balesetek száma. – Mindig lehet javítani a statisztikán, de nagyon nehéz – fogalmazott. – Nullára soha nem lehet csökkenteni a balesetek számát, de törekedni kell arra, hogy tökéletesen közlekedjünk. Azt gondolom, ha már úgy ülünk autóba, hogy megpróbálunk szabályosan vezetni, időben elindulunk, akkor nagyobb valószínűséggel elkerülhetjük a baleseteket.

– Ne az úton hozzuk be a késést – folytatta a gépjármű-oktató. – Azt javaslom, hogy mindig szánjuk időt a vezetésre és ne siessünk. Aki ugyanis rohan, egy kicsit úgy vezet, mintha ittas lenne, mivel belemegy olyan balesetveszélyes szituációkba, amelyekbe egyébként nem szokott. Úgy gondolom, hogy ez mind a rohanás miatt van. A figyelmetlenség, a sietség és a gyorshajtás miatt történik a legtöbb baleset – hangsúlyozta a Kapos ATI Autós-, Motoros iskola vezetője. Pohner István hozzátette, aki indokolatlanul lassan megy az úton, az a sofőr is veszélyes, hiszen ingerli és előzésre csábítja a többi sofőrt.

Civil autóból és a levegőből is figyeltek

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt húsz évben az egész országban javult a közlekedésbiztonság, idén pedig jelentősen csökkent a balesetek száma. Ennek egyik oka a koronavírus-járvány, hiszen tavasszal kevesebben voltak az utakon, de a rendőrség is bevetett új módszereket. Civil autókból ellenőriztek és drónokat is használtak, így a levegőből is figyelni tudták a szabálytalankodókat. A rendőrség tapasztalatai szerint mindegyik módszer hatásosnak bizonyult.

Sokszor a gyorshajtás a baleset oka

A KSH közlése szerint a korlátozó intézkedések miatt március és június között a közúti forgalom mérséklődött, ezzel párhuzamosan 134 baleset történt, ami húsz százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az idei év első felében történt balesetek 8,6 százalékánál az alkoholos befolyásoltság is szerepet játszott. A balesetek túlnyomó része, 95 százaléka a járművezetők hibájából következett be. Jellemzően nem tartották be a megengedett sebességet, vagy nem adták meg az elsőbbséget.

Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában