fotók

2020.11.07. 15:40

Képzés szőrmentén: lovakkal csábították a leendő diákokat

A koronavírus miatt alapvetően szabadtéri nyílt napot szervezett szombaton a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakközépiskola. A vártnál jóval többen, 110-en regisztráltak a programra.

Harsányi Miklós

– Jó lenne, ha jövőre már én is lovagolhatnék – mondta egy kamaszfiú, aki édesapjával látogatott el a nyílt napra. Nagy sikert aratott Szaffi, Szöszi, Letti és Lotti, az iskola négy Fjord kislova. Korb Zsófia lovas szakoktató, mérnök-tanár részletesen elmagyarázta a főbb tudnivalókat a pályaválasztás előtt álló kamaszoknak. A lovasoktatás töretlenül népszerű, ősszel 39-en kezdték a kilencedik osztályt, a tizedikre 25-en, míg a végzős osztályba 24-en járnak. S örömre ad okot, hogy a diákok csaknem 80 százaléka nem hagyja abba a tanulást. Miután levizsgáznak, helyben, a technikumban folytatják tanulmányaikat, s a legfrissebb visszajelzések szerint a végzős kaposvári szakemberek könnyen elhelyezkednek.

– A lovak és a lovagláson kívül a tehenek is érdekelnek – mondta a nyolcadik osztályos Pécseli Benedek. – Voltam már lovastáborban és szerintem a mezőgazdaságban az a jó, hogy sok mindennel lehet foglalkozni. Előtte tanulni kell és azért jöttünk Kaposvárra, hogy körbe nézzünk. Az előadáson elmondták, hogy sok féle képzés közül választhatunk.

Édesanyja, Vajai Tünde azt szeretné, hogy olyan szakmát adjanak gyermeke kezébe, amelynek van jövője. Felelősségteljes döntésről van szó, s ezért célszerű minden körülményt mérlegelni. A szombati lovasprogramon kívül a tankertet és a szárítóüzemet is felkeresték a diákok, s a szántóföldi gépbemutatón az iskola legújabb büszkeségét, egy oktatótraktort is megismerhették. Princz Zoltán, a Móricz Zsigmond mezőgazdasági technikum és szakközépiskola igazgatója elégedetten nyugtázta, hogy a tervezettnél jóval többen érkeztek a nyílt napra. A somogyiakon kívül Baranyából, Tolnából és Zalából is ellátogattak, s tekintettel a helyzetre, két külön időpontban fogadták a résztvevőket. Akik a mostani találkozóról lemaradtak, azok a november 28-iki nyílt napon részt vehetnek.

– A diákok az öt éves mezőgazdasági technikus, illetve az állattenyésztő oktatáson kívül három éves gazda, lovász és mezőgazdasági gépész képzést is választhatják – közölte. – Csaknem 400-an járnak hozzánk, s a képzés megújul, rugalmasan alkalmazkodik a piaci igényekhez. Olyan tudást akarunk átadni diákjainknak, melynek birtokában sikeresen megállják helyüket az életben. S mindjárt az elején nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket, hogy alap a folyamatos szakmai megújulás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában