koraszülöttek világnapja

2020.11.17. 17:30

Lilába öltöztek a korababások a világnapon

Tizenkét évvel ezelőtt, egy közös konferencia alkalmával döntött úgy egy afrikai és egy amerikai szülői szervezet, hogy november 17-t a koraszülöttek világnapja lesz. Összetartozásuk jeleként a lila színt választották.

Turbéki Bernadett

Fotó: Illusztráció!

Remény, hit, bátorítás, és az együttérzés színe a lila. A szín, amely tökéletesen illeszkedik a Koraszülöttek világnapjának üzenetéhez.

Kozár Edina, bár kifejezetten nem rajong ezért a színért, kedden mégis lila kiegészítőkkel ment munkába. – Lila felsőt, fülbevalót, zoknit és lila maszkot vettem fel, amelyet a munkahelyemen azonnal észre vettek a gyerekek – mesélte Edina, aki pedagógiai asszisztensként dolgozik egy kaposvári óvodában. Már a világnap előtt beszélgetett a gyerekekkel arról, hogy miért fontos neki, hogy lila színben legyen november 17-én.

– Nagyon kedvesek voltak a gyerekek, emlékeztek rá, mit meséltem nekik a koraszülöttekről, így ők is igyekeztek valami lilát felvenni. Lila sapkák, hajgumik kerültek elő kiegészítőként – mesélte meghatódva Edina, aki 2014-ben hozta világra második gyermekét, aki koraszülöttként látta meg a napvilágot. – Abban az évben vették ki a protokollból a harmincadik heti ultrahangot, de az én orvosom mégis megnézte a babámat. Kisebbnek bizonyult a korához képest, és a magzatvíz mennyisége sem volt megfelelő, ezért két hét múlva Pécsen világra hoztam Benedeket – mesélte Edina, aki onnantól egész kálváriát járt kisfiával.

– Negyvenöt nap után úgy engedték haza a kórházból, hogy sok szerencsét kívántak nekünk – emlékezett vissza az édesanya. –Valóban megkezdődött a küzdelem, és a fejlesztések sora, de kitartóan nem hagytuk magunkat. A fejlődésneurológus egyenesen csodának nevezte Benedeket. Sajnos a csodát csupán öt és fél évig élhettük meg, mert egy genetikai betegség miatt elbúcsúzott tőlünk – mondta Edina.

Az ő sorsuk csupán egy történet a koraszülöttek világából, és nem mindegyik végződik így. Ám Edina úgy fogalmazott: empátia szempontjából nagyon fontos hogy egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak a korababák.

A gyerekek könnyebben elfogadják a furcsaságokat

– Még a baráti társaságban is akadt, aki nehezen tudta kezelni a helyzetet – mesélte Kozár Edina. – Bizony, sokszor a gyerekek bizonyultak elfogadóbbnak, mint a felnőttek. Ők nem kérdezték sosem, hogy miért nem jár még, amikor a fiatalabb kistestvérük már szalad. A gyerekeknek minden természetes volt, és ez nagy segítség egy anyának – tette hozzá Edina, aki egy napra lilába öltözött.

Az Arany János Tagóvoda is lilába öltözött

A kaposvári oviban a gyerekek lila karszalagot húztak. A koraszülött babáknak szánt horgolt polipok ötlete Dániából származik, a gyermekekkel a világnap alkalmából színes polipokat készítettek F. Néberné Tar Barbara óvónő irányításával.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában