nehézkes ellátás

2020.12.05. 17:30

Akkor a legdrágább a fogorvos, ha nincs

Márton László inkei olvasónknak már egy ideje fáj a foga. Az utolsó másfél-két hónapban már olyan tűrhetetlenné vált a helyzet, hogy fogorvoshoz fordult volna.

Kovács G.

– Az ingyenes fogorvosi ellátás keretében nincs senki, aki kihúzza, bár tudomásom szerint a foghúzás és a tömés az ingyenes alapellátáshoz tartozik, ám a lakhelyem szerinti körzetben a fogorvosi praxis betöltetlen – panaszolta a férfi. – Ideiglenesen október végéig volt helyettesítés, de a fogfájás nincs határidőhöz kötve. Bárhova fordultam, mindenhol csak térítés ellenében, 15-20 ezer forintért húznák ki a fogamat. Kérdezem én, hogy nekünk, akik ebben a körzetben élünk, miért kell azért fizetnünk, ami másoknak ingyen van?

Márton László vár, és fájdalomcsillapítót szed a fogára. De közben kiötlötte a javaslatát: ahol üres egy fogorvosi állás, az odatartozó településeket csapják hozzá a környező praxisokhoz a sürgősségi alapellátások elvégzésére, foghúzásra, fogtömésre. Ezzel a megoldással szerinte most sok inkei embernek megoldódna a problémája.

Inke az iharosberényi fogorvosi körzethez tartozik Iharossal és Pogányszentpéterrel együtt. Azonban az iharosberényi fogorvosnő nyugdíjba ment. Ezután az inkei önkormányzat szeretett volna Böhönyéhez csatlakozni a fogorvosi ellátás ügyében, de ezt Iharosberény nem engedte, mert akkor nem lenne meg a praxis előírt létszáma.

– Itt állunk fogorvos nélkül, megoldás jelenleg nincs – felelte lapunknak Rózsa Sándor, Inke polgármestere. – Az lenne a megoldás, ha valaki elvállalná a helyettesítést, de a környékbeli fogorvosok közül eddig senki sem vállalta.

Márton László még az Állami Egészségügyi Ellátó Központot is felhívta. Végül arra jutott, hogy a fogorvosi ellátás menthetetlenül az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. A praxist meghirdették, de egyelőre nincs jelentkező. A polgármesterek meg nem varázslók, nyugtázta szomorúan. Ha minden kötél szakad, sürgősségi ellátásra Kaposvárra lehet utazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában