zsákfalvak

2020.12.19. 16:30

Hatvan év után nem kell kerülni a vityapusztaiaknak

Hatvan kilométert kell kerülniük a gamásiaknak, ha Vityapusztára szeretnének utazni. Hat évtizede dédelgetik az álmot, hogy megépüljön az út a két település között. Hiszen Gamás és Vityapuszta tulajdonképpen csak 10 kilométerre fekszik egymástól.

Góz Lilla

Most egy göröngyös út vezet Vityapusztára Somogyvárról, az aszfaltot minden évben kátyúzza saját költségén az önkormányzat, de ráférne egy teljes burkolatfelújítás. Továbbhaladva már földes úton kell autóznunk, ha a közeli Gamásra szeretnénk eljutni. – A két települést összekötő út mindössze 10 kilométer és hatvan éve álmodozunk arról, hogy egyszer megújulhat – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. – Most ebből a szakaszból csaknem hat kilométer aszfaltozott, három kilométer pedig földes út.

Sokan közlekednek ezen a rossz minőségű úton is, elsősorban mezőgazdasági vállalkozások és a Sefag használja – tette hozzá a polgármester –, de ha felújítanák, akkor nagyon könnyen elérhető lenne a 67-es út a somogyváriak számára. Ezen kívül sok vityapusztai jár a balatoni borászatokhoz dolgozni, nekik is nagy könnyebbség lenne a közlekedésben.

Gyurákovics László kiemelte: a somogyvári Szent László-emlékhely és a somogyvámosi Krisna-völgy is elérhető lenne a 67-es útról a turisták számára. – Készítettünk egy költségbecslést, miszerint közel félmilliárd forintra lenne szükség ezen fejlesztés megvalósításához, az elképzelésünket az illetékes minisztériumnak elküldtük.

Csaknem húsz éve már majdnem sikerült az utat felújítani. – Horn Gyula tett látogatást 1989-ben Somogyvárra, és a gamási-vityapusztai úton érkezett – mesélte Móring József Attila. – El is határozta, hogy a rossz útburkolatot állami forrásból renoválják. Ígéretét teljesítette is, csak máshol, ugyanis Vityapusztán a Szabadság utca egy kilométeres szakaszát újították fel ekkor – emlékezett vissza Móring József Attila.

A somogyvári származású ország­gyűlési képviselő is régóta lobbizik azért, hogy a több évtizedes álma valóra váljon a településen élőknek. – Megkapta a szakminisztérium a költségbecslést, a megvalósításhoz kormánydöntésre van szükség, ennek jelenleg zajlik az előkészítése – mondta el Móring József Attila.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában