zsákfalvak

2020.12.19. 16:30

Hatvan év után nem kell kerülni a vityapusztaiaknak

Hatvan kilométert kell kerülniük a gamásiaknak, ha Vityapusztára szeretnének utazni. Hat évtizede dédelgetik az álmot, hogy megépüljön az út a két település között. Hiszen Gamás és Vityapuszta tulajdonképpen csak 10 kilométerre fekszik egymástól.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

Most egy göröngyös út vezet Vityapusztára Somogyvárról, az aszfaltot minden évben kátyúzza saját költségén az önkormányzat, de ráférne egy teljes burkolatfelújítás. Továbbhaladva már földes úton kell autóznunk, ha a közeli Gamásra szeretnénk eljutni. – A két települést összekötő út mindössze 10 kilométer és hatvan éve álmodozunk arról, hogy egyszer megújulhat – mondta el Gyurákovics László, Somogyvár polgármestere. – Most ebből a szakaszból csaknem hat kilométer aszfaltozott, három kilométer pedig földes út.

Sokan közlekednek ezen a rossz minőségű úton is, elsősorban mezőgazdasági vállalkozások és a Sefag használja – tette hozzá a polgármester –, de ha felújítanák, akkor nagyon könnyen elérhető lenne a 67-es út a somogyváriak számára. Ezen kívül sok vityapusztai jár a balatoni borászatokhoz dolgozni, nekik is nagy könnyebbség lenne a közlekedésben.

Gyurákovics László kiemelte: a somogyvári Szent László-emlékhely és a somogyvámosi Krisna-völgy is elérhető lenne a 67-es útról a turisták számára. – Készítettünk egy költségbecslést, miszerint közel félmilliárd forintra lenne szükség ezen fejlesztés megvalósításához, az elképzelésünket az illetékes minisztériumnak elküldtük.

Csaknem húsz éve már majdnem sikerült az utat felújítani. – Horn Gyula tett látogatást 1989-ben Somogyvárra, és a gamási-vityapusztai úton érkezett – mesélte Móring József Attila. – El is határozta, hogy a rossz útburkolatot állami forrásból renoválják. Ígéretét teljesítette is, csak máshol, ugyanis Vityapusztán a Szabadság utca egy kilométeres szakaszát újították fel ekkor – emlékezett vissza Móring József Attila.

A somogyvári származású ország­gyűlési képviselő is régóta lobbizik azért, hogy a több évtizedes álma valóra váljon a településen élőknek. – Megkapta a szakminisztérium a költségbecslést, a megvalósításhoz kormánydöntésre van szükség, ennek jelenleg zajlik az előkészítése – mondta el Móring József Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában