új munkaerő

2021.01.13. 16:17

A járványhelyzet padlóra tette, majd talpra húzta a diákmunkát Somogyban

Egyes területeken szinte teljesen megszűnt a munkalehetőség, a cégek azonban egyre több előnyt látnak a diákmunkások alkalmazásában.

Baka József András

Nyíregyháza, 2020. július 20. Diákmunkán részt vevõ fiatal nõ az adóosztály iratraktárában Nyíregyházán, a polgármesteri hivatalban 2020. július 20-án. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

– Az első hullám idején volt a legnagyobb visszaesés a diákmunkások foglalkoztatásában – mondta el Dakó Roland, a Meló-Diák régiós vezetője. Tapasztalatai szerint márciustól kezdve május közepéig nagyjából 70%-os visszaesés történt, vagyis ennyivel kevesebb diákot alkalmaztak a cégek a megyében. Ebben fordulópontot a nyári szezonális munkák hoztak.

– Kíváncsian vártuk a nyarat, reménykedtünk, hogy felfut a kereslet. Júniusig még azonban kivártak a legtöbben, majd amikor elkezdett éledezni a turizmus, a nyári diákmunka iránt is hirtelen megnőtt az igény. Így július, augusztus hónapokra sikerült hozni az előző évek átlagát az azonos időszakra – tette hozzá.

Szeptembertől a második hullám megérkezésével ismét életbe léptek korlátozó intézkedések. Meglepő módon azonban ez nem vezetett alacsonyabb érdeklődéshez, sőt, fel is értékelődött a diákmunka.

– A cégek számára különösen jó lehetőség a diákmunkaerő alkalmazása ebben az időszakban, mivel ideiglenes foglalkoztatásról van szó, nem kell főállásba felvenni valakit – mondta Dakó Roland. Mivel az év második felében normalizálódott a diákmunka iránti kereslet, összességében 2020-ban 20-30%-kal csökkent a diákok foglalkoztatása.

Az elkövetkező időszakban pedig akár a szokásosnál jobban is megugorhat a foglakoztatott diákok száma. Az oltakozás megkezdése miatt a legtöbben reménykednek abban, hogy lassan kisebb lesz a teher a vállalkozásokon. A régiós vezető szerint addig is tovább nőhet az érdeklődés a nem hagyományos munkaerő iránt, amíg nem hagyjuk magunk mögött teljesen a bizonytalanságot.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában