csendes ünnep

2021.01.06. 10:15

Eleinkre emlékezni, tetteinkről számot adni járvány idején is kell

Az évtizedeken keresztül sikeres, színes, mozgalmas Megyenap és Megyehét eseményeit idén háttérbe szorította a járvány. Megyénk legnagyobb ünnepén azonban erkölcsi kötelességünk – ha csak írott formában is – megemlékezni arról a dicsőségről, melynek köszönhetően a magyar vármegyék közül elsőként Somogy kapott címert és pecséthasználati jogot – mondta a Somogyi Hírlapnak Biró Norbert.

Munkatársunktól

A Somogy Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: 531 évvel ezelőtt, Mátyás király halála után elődeink bebizonyították, hű fiai e honnak, példát mutattak hazaszeretetből az egész országnak. A haza és a korona megóvása harcba vezette a somogyiakat a trónkövetelő I. Miksa német király, későbbi német-római császár hadai ellen. Nekik is köszönhető, hogy akkor nem lett hazánk egy hatalmas birodalom része, nekik is köszönhető, hogy meg tudtuk őrizni függetlenségünket. Ezt a bátor kiállást ismerte el pár évvel később, 1498. január 6-án II. Ulászló, aki hálája jeléül pecsétet és címerhasználati jogot adományozott Somogy vármegyének. Elődeink dicsőségére emlékezünk ünnepi közgyűléssel évtizedek óta vízkeresztkor. Ez a nap nemcsak a megemlékezésről szól, hanem az előző esztendőben végrehajtott feladatokról is beszámolunk, valamint előrevetítjük az előttünk álló lehetőségeket is a somogyi polgárok számára.

Nyitott Vármegyeháza programunk keretében az elmúlt években Csurgón, Marcaliban, Siófokon, majd Kaposváron ünnepeltünk, idei ünnepi közgyűlésünket pedig Barcsra terveztük, mely sajnos ezúttal elmaradt. A korábban kiválasztott és a várossal egyeztetett helyszínről természetesen nem mondtunk le, amennyiben jövő évben már gondtalanul ünnepelhetjük Megyenapunkat, akkor a Dráva partján tesszük meg azt. Az ünnep azonban nem csak a visszatekintésről, a megemlékezésről szól, a jövőről is szót kell ejtsünk. Hamarosan lezárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP), melynek eredményeképpen több mint 53 milliárd forint érkezett Somogyba a megyei önkormányzat közreműködésével. A fejlesztések, építkezések sok esetben már lezárultak, vagy éppen folyamatban vannak. Az viszont mindegyikről elmondható, hogy nem felülről vezérelt vagy önös érdekek alapján valósultak és valósulnak meg, hanem az itt élők akarata szerint zajlott már a tervezés is. Ez az akarat pedig erős volt, hiszen az eredetileg megyénkbe szánt 43,45 milliárdos keretet sikerült tízmilliárd forinttal megemeltetnünk.

Köszönet jár ezért a somogyiaknak, akik hisznek a jövőben, hisznek településükben, megyéjükben. A települések önálló tervezésének lehetősége nem szakad meg a jövőben sem, amikor a következő uniós pénzügyi ciklus területfejlesztési beruházásaira készülünk. A TOP-ot felváltja a Versenyképes Magyarország Operatív Program, mely lényegesen nem változtatja meg az előző években megszokott folyamatokat, továbbra is a területfejlesztésre koncentrálhatunk a megyei önkormányzat koordinálásával. Megkezdődött az igények felmérése, aktívak a somogyi települések, változatlanul az életminőség javítását, a vonzerő és megtartó erő növelését helyzeték előtérbe.ű

Célunk idén sem lehet kisebb, mint az előző években. Versenyképes, élhető Somogy megye építése, ezért lehetőségeink szerint ismét segítő kezet nyújtunk, ahogy tettük azt Projektirodánkkal is tavaly. Olyan települések pályázataiban vettünk tevékenyen részt, melyek szakember híján nem tudtak volna például a Magyar Falu Programban sikereket elérni.

A tavalyi ünnepi közgyűlésen hangsúlyoztam, hogy a folytatás, a békés építkezés lehetősége adatott meg számunkra, amikor 2019-ben megalakult az új megyei közgyűlés. Az építkezés, az előrejutás szerencsére nem állt le a járvány miatt, de mindannyiunknak maradt hiányérzete. Sokkal többet tehettünk volna megyénkért, ha nincs a járvány.

Ezen a csendes ünnepen azonban marad a remény és a hit, hogy nem fordulhat elő újra mindaz, amit át kellett élnünk tavaly. Végre teljes erővel az építkezésre, Somogy fejlődésére koncentrálhatunk. Tudom, nem megy ez egyik napról a másikra, hiszen a koronavírus-járvány még nem múlt el, itt van közöttünk. Ezért arra kérek mindenkit, továbbra is tartsa be a szabályokat, tegyünk meg mindent azért, hogy minél kevesebb megbetegedéssel, minél kevesebb áldozattal kelljen szembesülnünk megyénkben. A mai ünnepen pedig hajtsunk fejet hős elődeink előtt, hajtsunk fejet minden somogyi előtt, aki valaha ezért az országnyi megyéért élt és dolgozott.

 

Nemcsak az emlékezésről, hanem a számvetésről is szól a megye ünnepe

 

Kérdőjelekkel

Még nem látják pontosan, hogy a szintén sikeres SomFALU programot milyen formában tudják az idén megvalósítani. Tavaly a járvány miatt módosítottak az eredeti kiíráson, és kimondottan pályázati önerőt biztosítottak nehéz helyzetbe került településeknek.

Támogatják a kiránduló osztályokat

A Somogy Megyei Önkormányzat az elmúlt években több területen is segítette a megye településeit – mondta el a megyei közgyűlés elnöke. – Bár a megyeheti programokkal együtt a jótékonysági Megyebál is elmarad, nem mondtunk le kisdiákjaink kirándulásának támogatásáról. Korábbi támogatóink is változatlanul fontosnak érzik, hogy a gyermekek ellátogathassanak egy-egy somogyi helyszínre, így az már biztosnak látszik, hogy a Szülőföldem Somogyország programnak köszönhetően idén is megismerhetik csodálatos megyénk értékeit a jelentkező osztályok.

Fotó: Lang Róbert

Az oldal megjelenését

a Somogy Megyei Önkormányzat

támogatta.

Ezek is érdekelhetik