sakk

2021.01.07. 10:10

Húszéves a legelső lépése a női sakkmesternek

Havanecz Bianka élete a sakk körül forog. A kéthelyi hölgy két évtizedes pályafutása során lépésről lépésre került közelebb ahhoz, hogy a 2024-ben Magyarországon rendezett sakkolimpia résztvevője legyen, ekképpen képviselve szűkebb hazáját, Somogyországot.

Turbéki Bernadett

Két öregúr ül egy padon a parkban vagy a sétányon, egy tábla fölött gondolkodva. Többségünknek ez a kép ugrik be a „sakk” szó hallatán, és nem egy fiatal, dekoratív hölgy látványa. Pedig a kéthelyi Havanecz Bianka életét is hosszú ideje jelentősen meghatározza a sakk.

– Pont húsz évvel ezelőtt, szilveszterkor ismerkedtem meg ezzel a táblás játékkal – emlékezett vissza gyermekkorára a magyar bajnok sakkozó, aki nemzetközi versenyeken is kivívta már a megbecsülést. – A szüleim, az akkor ötéves öcsémet szerették volna leszoktatni a számítógépes játékokról. Helyette engem győzött meg Horváth József sakkedző, akit aznap meghívtak hozzánk, hogy mutassa meg, hogyan kell sakkozni. Hatéves voltam ekkor – tette hozzá Bianka, aki egy éven belül már egy ifi versenyen harmadik helyezett lett.

– Sokat sakkoztunk, az egyetem alatt tudatosult bennem, hogy ha több energiát fektetnék a játékba, válogatott is lehetnék – mondta Bianka, aki az egyetemi évei alatt kiváló eredményeket ért el. 2014-ben nemzetközi versenyen szerepelt kiválóan, 2018-ban magyar bajnok lett. Megszerezte a női nemzetközi mesteri fokozatot is. Nem véletlenül juthat neki hely a válogatott egyik női csapatában.

– Nagyon örülök, hogy Magyarország nyerte a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát. Készülök rá, minél jobb eredményt szeretnék elérni. Azt előre nehéz megtippelni, hogy ennyi idő múlva milyen teljesítményre leszek képes. Függ a felkészüléstől, a koncentrációtól és az akkori pillanatnyi állapottól – sorolta a sakkmester. – Sosem voltam még olimpián, nem tudom, mennyire izgulok majd, mert nagy a tét a csapatverseny miatt. Nem csak magam miatt játszom, ezért is igyekszem még jobban teljesíteni – folytatta a sikerfaktorok felsorolását az Aquaréna Kőbánya SC versenyzője. Bianka szerint a sakk hazai népszerűségének is jót tehet a Magyarországon megrendezendő verseny.

– Kevés az ifi utánpótlás, pedig, ha az ifjúság is kedvet kapna a sakkhoz, jó volna – mondta Bianka, aki maga is oktatja a táblás játékot. Több tanítványa is van, különböző korosztályok képviseletében. A vírushelyzet miatt most elsősorban online oktat, ám nagyon várja, hogy végre újra táblához ülhessen.

– A koronavírus eléggé beleszólt a versenyek megrendezésébe, sok elmaradt, de bízom benne, hogy idén talán visszatér az életünk a régi kerékvágásba – fejezte ki reményét Havanecz Bianka.

– Szeretek utazni, és a sakkozásnak köszönhetően már eljutottam Vietnámba, Kazahsztánba és Európa számos országába. Boldoggá tesz, hogy a kettőt együtt kapom: az utazást és a játékot – mondta a huszonéves versenyző, aki eredményeivel talán hamarosan eloszlatja a sakkozást körül lengő sztereotípiát, amely kapcsán két idős urat látunk egy parkban lelki szemeink előtt a pepita tábla mellett.

 

Televíziós sorozatfilm is népszerűsítheti a sakkozást

Havanecz Bianka szerint nagy szerepet játszhat a sakk népszerűségének növelésében a koronavírus, amely „bezárja” az embereket, akik vagy leülnek egymással játszani, vagy televíziót néznek. Ekképpen rálelhetnek arra a televíziósorozatra is, amely egy sakkozó hölgyről szól. Ez együtt lehetőséget nyújthat a táblás játék megkedveltetésére. Bianka úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy nem jár pepita nadrágban, és nincs sakkfigurás tapétája otthon, egész élete a sakk körül forog, amire ha teheti, igyekszik „rá is játszani”.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában