lagzi

2021.01.14. 14:00

Nem vette el a házasulni vágyók kedvét a vírus Somogyban

Másfélszer annyi esküvő volt tavaly Balatonlellén, mint egy évvel korábban. Az önkormányzat adatai szerint 2020-ban hetvenheten kötötték össze életüket, míg 2019-ben csak negyvenkilencen. Kaposváron viszont nem sokat változott a házasságkötések száma.

Marosi Gábor

A járvány átszervezte a párok életét. A tavaszra tervezett esküvők közül a jegyespárok sokat nyár végére, ősz elejére, esetenként pedig decemberre tettek át, de előfordult az is, hogy egy évvel elhalasztották a ceremóniát. Ennek ellenére egyáltalán nem csökkent a házasságkötési kedv. A kaposvári önkormányzat adata szerint 2020-ban 364-en járultak az anyakönyvvezetők elé, ami csak kettővel kevesebb, mint egy évvel korábban. A legtöbben hétvégén mondták ki a boldogító igent, 173 pár azonban hétköznap kötötte össze életét.

Balatonlellén viszont jelentősen több esküvőt tartottak tavaly, mint 2019-ben. Lendvai Attiláné, a Balaton-parti város egyik anyakönyvvezetője lapunknak elmondta: nemcsak fiatalok házasodtak, hanem olyan idősebb párok is, akik már régóta együtt éltek. – Az ország több pontjából is érkeztek hozzánk, hogy itt tartsák meg a polgári ceremóniát – mondta Lendvai Attiláné. – A Balaton, a Majthényi Présház és Rádpuszta sokakat vonzott ide Somogyba. Tavaly volt szegedi, mohácsi és győri párunk is. A hetvenhét esküvőből hatvanhatot én vezettem le, ezeknek a fele beltéri, a másik pedig külsős helyszínen zajlott.

– Kicsit furcsa volt, hogy maszkban ült a násznép – mondta az anyakönyvvezető. – Ezen kívül azonban minden olyan volt, mint korábban.

Nyáron fellélegeztek a fotósok

Kajetán Jácint esküvőfotós elmondta: a tavaszi teljes tilalom után a nyáron kicsit fellélegeztek, hiszen megfelelő keretek között megengedték az esküvőket. Ősszel viszont a kötelező maszkhasználat is megnehezítette a fotósok munkáját. – Ez főleg a szertartásoknál okozott gondot – mondta. – A templomban például szinte mindenkin maszk volt, csak a páron és esetenként a tanúkon nem. Bőven volt munkám, és idén is tele a naptáram, az első lakodalom január 22-én lesz majd: a Balaton északi partján kezdek, délután pedig Fonyódon fotózok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában