különdíj

2021.01.24. 10:00

Röptében a madarat; különdíjat érdemelt a somogyi természetfotós

Újabb országos elismeréssel büszkélkedhet Ceglédi Ádám. A Szőlősgyörökben élő, természetfotós egyetemista Alkonyati fényekben című nádirigó-sziluettje különdíjat, Őzvágta elnevezésű fekete-fehér fotója harmadik helyezést ért el az Év Természetfotósa 2020 pályázaton.

Góz Lilla

Több mint tíz évvel ezelőtt vett a kezébe fényképezőgépet Ceglédi Ádám. – Szüleim azt nevelték belém, hogy minden állatot, növényt tisztelni kell – mesélt a Pécsett jogásznak tanuló fiatal arról, hogyan lett a természetfotózás szerelmese. – Általános iskolában nagyon megkedveltem a biológiát tanárnőm hatására, s gyermekfejjel több madárgyűrűzésre is ellátogattam, az egyik ilyen alkalommal adtak először fényképezőgépet a kezembe.

Bíró Ferenc, helyi nyugdíjas barátja mindig hitt tehetségében, s kezdetektől támogatta a fotózásban. Ceglédi Ádám az első komolyabb fényképezőgépét szülői segítséggel vásárolta meg. Tavaly sajnos kevesebb ideje jutott fotózásra a munka és a tanulás mellett, de nagyon örül, hogy sikerült egy különdíjat és egy harmadik helyezést elhoznia Az Év Természetfotósa 2020 országos versenyről.

– Az őzet Szőlősgyörökben fotóztam, a nádirigót pedig Balatonszemesen. Szinte az utolsó pillanatban, mikor lemenőben volt a nap – mesélte a fiatal fotós. Ceglédi Ádámnak nem ez az első szakmai díja, 2016-ban az Év ifjú természetfotósa elismerést kapta meg.

Mára nagyon elszánt alkotóként tartják számon, képes akár órákat is várni hóban, esőben a lesállásban a legjobb pillanatot keresve. Volt olyan kalandja is, amikor megkergette egy vaddisznó. – Egy jó természetfotóhoz rengeteg türelem és kitartás kell, előfordul, hogy egy megfelelő pillanatért hónapokat vagy éveket kell várni és nem elég tudni a fényképezőgép beállításait, ismerni kell az állatok tulajdonságait, mozgásait és reakcióit – mondta el a fiatal fotós. Hozzátette: a természettől a jövőben se szeretne elszakadni, a környezetvédelmi jogász pálya érdekli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában