bolygónk az első

2021.01.24. 11:25

Természetvédelmi egyesületet alapított egy kaposvári állatorvos

Egy kaposvári származású állatorvos az esőerdők és a mangrovemocsarak védelmét éppolyan fontosnak tartja, mint a hazai tájakét, ezért nemzetközi természetvédelmi egyesületet alapított. Meggyőződése, hogy a probléma csak globális összefogással kezelhető, de ehhez egyéni felelősségvállalás szükséges.

Kovács Gábor

A 2019-ben létrehozott Together for Our Planet Egyesület elnöke, Szili Zsuzsanna Kaposváron született, az egyesület alapító tagjainak döntő többsége ma is Kaposváron él és dolgozik. A Föld több különböző részén megfordultak már, s közelről látták, milyen környezetvédelmi, természetvédelmi problémákkal küszködnek szerte a világban. Kiemelt céljuk, hogy a helyi bejegyzésű szervezet bevonja Kaposvárt a nemzetközi környezetvédelmi életbe.

– Mindig közel állt hozzám a környezet- és természetvédelem, szakmámból adódóan több mint 15 éves nemzetközi kapcsolataim épültek ki világszerte ezen a területen – mondta az egyesület elnöke. – Az egyesület létrehozásával szeretnénk ezt a nemzetközi tapasztalatot a szülőhelyünk érdekében is kamatoztatni.

Az egyesületben állatorvosok mellett mikrobiológusok, gazdasági szakemberek, agráriumban dolgozók és pedagógusok is feladatot vállalnak. A céljuk az, hogy az emberek gondolkodását formálják és globálisan lépjenek fel a természet-és környezetvédelem ügyében.

– Annak, aki ezen a területen dolgozik akár magánemberként, akár szervezetként, egyértelmű, hogy kizárólag globális gondolkodással lehet elérni eredményeket, mert a földi ökoszisztéma egyetlen rendszert alkot – magyarázta Szili Zsuzsanna. – Csak helyi szintről nehéz átlátni azt, hogy a bolygónk maga is egy „élő szervezet”, minden mindennel összefügg. Például a most is pusztító ausztráliai erdőtüzek hatással vannak Magyarország klímájára épp úgy, mint az Amazonas-medencében történő hatalmas erdőirtások, így nekünk is hozzá kell járulnunk ezek megfékezéséhez és a károk enyhítéséhez.

Szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetszennyezés csökkentése, a természeti erőforrások hosszú távon való fenntarthatósága egyéni felelősségvállalást igényel.

Munkatársaik jelen vannak Dél-Kelet-Ázsiában, Közép-és Dél-Amerikában, Afrikában és Ausztráliában, közvetlen kapcsolatban állnak a helyi szervezetekkel. Hangsúlyos számukra az állatok védelme és a fenntartható élelmiszer-termelés, a minél fiatalabb korosztály ökoszisztémával kapcsolatos szemléletformálása az élhető jövő érdekében. Előadásokat és oktatási programokat szerveznek, minél nagyobb számban akarják bevonni a téma iránt érdeklődő embereket, felébresztve bennük az egyéni felelősségvállalást a jövő nemzedékek érdekében.

Előadást tartanak

Ha az egyesület felkérést kap, a helyszínre viszik az oktató- programjaikat a világ bármelyik országába, de ugyanolyan szívesen tartanak Kaposváron és Somogyban is előadásokat a témában főként gyermekeknek. Mint mondják, a tudatosságot kis korban kell elkezdeni. Kifejezetten óvodás és kis­iskolás korcsoport számára készített programjuk két kabalafiguráján keresztül könnyen meg tudják szólítani a legfiatalabbakat. A járványhelyzettel összefüggő korlátozások miatt sok programjuk elmaradt, de arra kérik a közösségi médiát használó környezet- és természetvédelem iránt elkötelezett olvasókat, hogy támogassák a Together for Our Planet egyesületet Facebookon és Instagramon akár csak egy megosztással, like-kal kísérjék figyelemmel a posztokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában