elhivatottság

2021.03.27. 14:00

Amerikai elitiskolába juttatta szorgalma a vörsi fiatalt

A világ egyik legjobb üzleti elitiskolájába nyert felvételt a vörsi ifjabb Farkas Dezső. A fiatal vállalkozó az első félévet osztályelsőként zárta, s nagy terveket dédelget a jövőre nézve.

Koszorus Rita

Háromezer jelentkező közül csak húszan juthattak be a miami Babson College magániskola új hallgatói közé. Ebbe az elit társaságba került be egyetlen magyarként a vörsi ifjabb Farkas Dezső is, miután keményen dolgozott azért, hogy kiérdemelje a helyet az intézményben. Hónapokig napi több órán át csiszolgatta angol nyelvtudását, és bővítette egyéb tudását, hogy megfeleljen a felvételi követelményeknek. A fiatalember a legmodernebb üzleti tudásra szeretne szert tenni, ezért jelentkezett a képzésre. – Volt már több vállalkozásom, és amikor eszembe jutott, hogy továbbtanuljak, azt néztem meg, hogy melyik a legjobb iskola a vállalkozás területén – mondta kérdésünkre a fiatalember, aki korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen alkalmazott közgazdaságtant és pénzügyet tanult köztársasági ösztöndíjasként.

Korábban már jelentkezett a szintén amerikai Harvard és Stanford egyetemekre, de a sportolói ösztöndíja nem fedezte volna az összes félévét, így akkor felhagyott ezzel. A miami Babson College-be a közelmúltban jelentkezett, s sikerrel is járt.

– Sok cég keres olyan vállalkozó szellemű embereket, akik cégen belül egy új divíziót tudnak felépíteni – mondta. – Az új technológiák térnyerése miatt nagyon sok új terület is megjelenik, ezért keresnek olyan embereket, akik jártasak ebben is.

Farkas Dezső pedig pont ilyen, hiszen társaival felépített egy startupot, amelyet sikerrel adtak el tavaly. – Létrehoztunk egy megoldást, amivel jól lehetett integrálódni a könyvelő, számlázó és vállalatirányítási rendszerekhez és 0,3 másodperc alatt visszaadta az adatokat, magyarázta a vörsi tehetség. Ezt a megoldást építették be több nagy cég számlázóprogramjába.

Most pedig bővíti ismereteit a Babson College képzésén, ahol már olyan sikeres üzletemberek tanultak, mint a Toyota elnöke, Akio Toyoda, vagy Edsel Ford II, Henry Ford unokája.. Az első félévben sikeresen vette az akadályokat Farkas Dezső, a következő háromtól pedig azt várja, hogy évfolyama legfiatalabb hallgatójaként új ismeretek mellett kapcsolatokat is épít majd az egyetemi évek alatt.

Ifjabb Farkas Dezső szinte sosem pihen, létrehozta a Jövőt Építők Generációja Egyesületet, amely a 18 és 35 év közötti korosztálynak nyújt tehetségfejlesztést, itt jelenleg is elnökként segíti kortársait. – A missziónk, hogy országszerte felkutassuk a tehetséges fiatalokat – mondta Farkas Dezső.

– Még nincs konkrét elképzelésem, de mindenképpen valahol Vörsön vagy a közelben szeretnék tevékenykedni, ha vége lesz a képzésnek – mesélt jövőbeni terveiről. – Lokálpatriótának tartom magam, nagyon szeretem Vör­söt, igyekszem minél többet tenni a helyi közösségünkért.

A településen édesapjával létrehoztak egy fröccsteraszt, üzemelteti a boltot, amely tavaly díjat is nyert és sikeres kezdeményezésük volt az adventi vásár is, amire tavaly már hatezer látogatót vártak, ám a koronavírus-járvány miatt ez elmaradt. Dezső azt mondja, majd talán idén.

Valamikor focista szeretett volna lenni

Ifjabb Farkas Dezső sokáig sportolóként képzelte el magát. Focistaként feljutott a megye 1-be, majd az NB I-ben játszott 27 éves koráig. – Emlékszem, amikor kicsi voltam a falusiak mondták, örüljek neki ha megye egyes felnőttcsapatba bekerülhetek – mondta –, és ne dédelgessek olyan álmokat, amelyeket nem lehet elérni. Én viszont úgy voltam vele, hogy szeretném megmutatni, többre képes az ember, ha kitartóan dolgozik.

Hasonlóképpen nem adta fel akkor sem, amikor úgy tűnt, nem lesz meg a tandíja a Babson College-re. Semmilyen állami támogatást nem tudott igénybe venni, pedig megkeresett több minisztériumot, de elutasították. Végül közösségi akciót indított, amelyhez meglepetésére több neves támogató is hozzájárult az üzleti világból. S így dacára az elutasító üzeneteknek és a demotiváló véleményeknek, a támogatók segítségével és saját forrásból sikerült összegyűjtenie az első félév tandíját. Később már Amerikában sikeresen pályázott külföldi hallgatókat támogató ösztöndíjakra, de a közösségi támogatás gyűjtésével sem hagyott fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában